donderdag, december 7Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Apeldoorn ontwikkelt historische verhalen van ondernemers

Brasserie Het Nieuwe Jachthuis in Hoog Soeren liet het historische verhaal van die locatie onderzoeken | Foto: Apeldoorn Partners

Apeldoorn kent een rijke geschiedenis die de stad, de omliggende dorpen en de natuurlijke omgeving haar identiteit geeft. Wist je bij voorbeeld dat het favoriete jachthuis van stadhouder Willem III in Hoog Soeren lag? En dat de geschiedenis van de akkerbouw rondom de Cantharel meer dan 5000 jaar terug gaat, naar de tijd van het volk van de hunebedden? Apeldoorn Partners, CODA en Gemeente Apeldoorn willen erfgoed beter zichtbaar en beleefbaar maken voor bezoekers. Hierdoor is het project het ‘Verhaal van de Ondernemer’ ontstaan en de eerste verhalen zijn inmiddels opgeleverd. Gezocht wordt naar meer ondernemers die met hun verhaal ook een bijdrage willen leveren aan het Grote Verhaal van Apeldoorn.

Beleef erfgoed: eerste verhalen met succes opgeleverd
De historie van Apeldoorn is tot op de dag van vandaag voelbaar en merkbaar in verhalen, archieven, objecten, plekken, gebouwen, landschap, historische figuren en de mensen die nu de inwoners van Apeldoorn zijn. Zo ook bij o.a. Brasserie Het Nieuwe Jachthuis, Bungalowpark Hoenderloo, Van der Valk Hotel Apeldoorn – De Cantharel, Wittenborg University en Zenzez Hotel & Lounge, waar de eerste historische verhalen zijn opgeleverd. Apeldoorn Partners onderzocht daar de geschiedenis en vervolgens ontvingen de ondernemers het verhaal van hun locatie, bijpassend (historisch) beeldmateriaal en interessante links. Zo kunnen de gasten van de locaties de historie daar ontdekken en beleven.

Meer verhalen van ondernemers gezocht
De historische verhalen liggen in Apeldoorn e.o. voor het oprapen en gezocht wordt naar meer toeristische en/of binnenstad ondernemers die aan het project het ‘Historische Verhaal van de Ondernemer’ willen meedoen. Om de rijke historie die de regio rijk is extra bij bezoekers van (de binnenstad van) Apeldoorn onder de aandacht te brengen.

Financiering
Het project het ‘Historische Verhaal van de Ondernemer’ wordt mede gefinancierd door Apeldoorn Partners en Gemeente Apeldoorn. Hierdoor is de eigen bijdrage van de ondernemer gereduceerd. In ruil hiervoor krijgen ondernemers een uitgebreid pakket om hun verhaal zowel on- als offline te delen en zichtbaar te maken.

Het Grote Verhaal van Apeldoorn
Met het Grote Verhaal van Apeldoorn is het erfgoed van Apeldoorn samengevat in tien thema’s rondom één centraal thema: het Veluws Landschap. Aan de hand van thema’s zoals jagers, industrie, de Oranjes, dorp en groen worden de verhalen van ondernemers onderzocht en geschreven tot publieksvriendelijke verhalen. Deze historische verhalen worden gebundeld op het geheugenvanapeldoorn.nl, waar de geschiedenis van Apeldoorn digitaal op de kaart wordt gezet. Het is een levend, collectief geheugen waar je eindeloos kunt dwalen langs honderden verhalen, objecten en afbeeldingen. Het is nooit af; door o.a. projecten zoals het ‘Historische Verhaal van de Ondernemer’ komen er elke dag verhalen bij.

Ben jij ondernemer in de toeristische sector of in de binnenstad van Apeldoorn? Doe mee! Kijk voor meer informatie op https://www.apeldoornpartners.nl/onderzoek-het-historische-verhaal-van-jouw-locatie/