vrijdag, mei 24Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Documentaire over voormalig Russische oppositieleider Navalny slechts één week te zien in filmtheater GIGANT

Foto: Gigant

Gedurende één week wordt in filmtheaters door heel Nederland de ijzingwekkende documentaire Navalney vertoond. Over de voormalig Russische oppositieleider Aleksej Navalney. De documentaire is huiveringwekkend, hilarisch, meeslepend én bloedserieus in zijn strijd tegen het autoritaire regime van Rusland. De documentaire kreeg staande ovaties op alle festivals en is de snelst uitverkochte openingsfilm van Movies That Matter ooit. GIGANT vertoont de documentaire op 6, 8 en 10 mei in haar filmtheater. Tickets zijn te koop op gigant.nl of aan de balie.

Over de documentaire
Aleksej Navalny is de enig overgebleven oppositieleider in Rusland. Alle anderen zijn letterlijk uit de weg geruimd. Wanneer Poetin besluit tot het uitschakelen van zijn laatste tegenstander, organiseert de FSB een moordaanslag die grandioos spaak loopt. Navalny overleeft niet alleen de vergiftiging, maar gaat zodra hij weer een beetje hersteld is in de tegenaanval. Wat volgt lijkt rechtstreeks uit een John Le Carre thriller te komen, met bijrollen voor een zeer vasthoudende Bellingcat-onderzoeker, Navalny’s team en een hoofdrol voor de zeer media-vaardige Navalny zelf.

Regisseur Daniel Roher had het geluk precies op het goede moment met zijn camerateam ter plekke te zijn. Hij is erbij als Navalny herstelt, samen met zijn vrouw en dochter in Duitsland en treft hem op zijn kwetsbaarste en tegelijkertijd meest rustige moment. Het resultaat is een intieme film, relevanter dan ooit en een must-see voor iedereen die meer inzicht verlangt in het hoofd van de ontwapenende, maar bloedserieuze oppositieleider.