woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Apeldoorn en ministerie BZK slaan handen ineen voor extra woningen

Foto: Gemeente Apeldoorn

Vanwege de woningnood is zowel de landelijke overheid als de gemeente Apeldoorn op zoek naar nieuwe en creatieve oplossingen voor het versneld bouwen van woningen. Eén van de oplossingen daarvoor is het bouwen van mooie en betaalbare flexwoningen. Daarvoor is er nu een gezamenlijk project met de naam Host-City. Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, was vandaag op werkbezoek in Apeldoorn. Hij zette bij deze gelegenheid zijn handtekening onder dit initiatief. Apeldoorn en de gemeente Doetinchem zijn de eerste gemeenten die meedoen aan dit project.

Namens de gemeente Apeldoorn tekenden de wethouders de wethouders Henk van den Berge en Peter Messerschmidt. Tijdens de bijeenkomst zei Minister de Jonge: “Modulair bouwen heeft veel voordelen: minder uitstoot, snel te realiseren. Bovendien benutten we met flexwoningen grond die tijdelijk beschikbaar is en anders niet benut zou worden voor woningbouw. Door host te worden durven andere partijen daarnaast eerder de stap te zetten naar bouwen, want ze krijgen de garantie dat de flexwoning herplaatst kan worden. Dat jullie durven spreekt mij zeer aan. Aan de slag!”

Zuidrand
“Goed nieuws”, vindt wethouder Henk van den Berge. Hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van woningen aan de zuidrand van de stad. “Apeldoorn gaat de komende jaren flink groeien en dat betekent dat we nieuwe woon- en werkgebieden moeten toevoegen. Dat doen we in de bestaande stad, maar we kijken natuurlijk ook naar andere locaties. Bijvoorbeeld aan de zuidrand van Apeldoorn. Samen met de provincie Gelderland gaan we meewerken aan dit initiatief en onderzoeken of het haalbaar is voor Apeldoorn. Mocht het haalbaar zijn, dan ontwikkelen we hier een heel diverse wijk waar starters, senioren of gezinnen jaren kunnen wonen in een prachtig stukje Apeldoorn.”

Veel woningen in korte tijd
Ook Peter Messerschmidt, wethouder Wonen, is blij dat de handtekeningen zijn gezet. “Dit is een uitgelezen kans voor Apeldoorn om relatief snel veel woningen beschikbaar te hebben voor de woningzoekers in de gemeente Apeldoorn. Met de kennis, kunde en het geld van het Rijk kunnen we op relatief korte termijn misschien wel 500 woningen toevoegen. Op deze manier pakken we onze verantwoordelijkheid als Apeldoorn in het mee helpen oplossen van de wooncrisis.”

Nu de handtekeningen zijn gezet, kunnen we van start met het vervolgonderzoek. Dit onderzoek moet voor de zomer klaar zijn. Op de website www.apeldoorn.nl/zuidrand kunt u meer informatie vinden over de woningbouwontwikkeling in de zuidrand van Apeldoorn, flexwoningen en het project Host-city.

Minister bijgepraat over ontwikkelingen in Apeldoorn
Minister De Jonge was vandaag op werkbezoek in Apeldoorn om zich te laten bijpraten. Op de fiets heeft hij een aantal projecten en ontwikkelingen in en rond de binnenstad bezocht. De wethouders Peter Messerschmidt en Jeroen Joon (Economie, projecten Binnenstad) vertelden over de plannen voor woningbouw van de gemeente. De stijgende bouwkosten en de woningnood onder jongeren en mensen met een laag inkomen zijn daarbij factoren van belang. Ook de samenwerking in de Regio Stedendriehoek en de provincie Gelderland was onderwerp van gesprek.