donderdag, mei 23Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Prikkelarm museumbezoek CODA nu in de ochtend

Foto: CODA

CODA Museum biedt voortaan in de ochtenduren de mogelijkheid voor een prikkelarm museumbezoek. Elke eerste maandagochtend van de maand is er tussen 10.00 en 13.00 uur gelegenheid voor zo’n aangepast bezoek. Op maandag 6 februari staan de tentoonstellingen Behind the screens – 50 jaar computerkunst, Lily van der Stokker (winnaar Wilhelminaring) en 055 – Apeldoorn Art centraal. Via www.coda-apeldoorn.nl/prikkelarm kunnen bezoekers zelf een starttijd kiezen en een online ticket reserveren.

Eerder stonden deze bezoeken in de avonduren gepland, wanneer de dag (met alle prikkels vandien) voorbij was. Met deze aanpassing hoopt CODA Museum zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen van de tentoonstellingen te genieten.

CODA Museum is op deze ochtenden slechts voor een kleine groep mensen te bezoeken, waarbij er per starttijd maximaal acht bezoekers tegelijk binnenkomen. Bovendien zijn er speciaal getrainde medewerkers aanwezig om mensen te ontvangen. In de museumzalen zijn de lichten gedimd, zijn er extra zitmogelijkheden en staan geluidsinstallaties waar mogelijk uit. Ook is er een aparte rustruimte om even bij te komen. Ter voorbereiding op een bezoek is via www.coda-apeldoorn.nl/prikkelarm informatie beschikbaar. Uiteraard mogen een vriend(in), partner, familielid, begeleider of hulphond worden meegenomen.

Ticket reserveren
Voorafgaand aan het bezoek moet een museumticket worden gereserveerd en een starttijd gekozen. Bezoekers betalen de gewone toegangsprijs van € 10,50. Met een CODA Pas, Museumkaart, MuseumVriendenpas of ICOM-pas is de toegang gratis. Met een CJP-pas kost de entree de helft. Wel moet via www.coda-apeldoorn.nl/prikkelarm in alle gevallen een entreebewijs worden gereserveerd. Er kan uit de volgende starttijden worden gekozen: 10.00, 10.30, 11.00 en 11:30 uur.

Andere data
Op elke eerste maandag van de maand (behalve in schoolvakanties) is prikkelarm museumbezoek mogelijk tussen 10.00 en 13.00 uur. Let op: voor regulier bezoek is CODA Museum op maandag gesloten.

Kunst beleven zonder overprikkeling
Kunst verbindt, verrijkt en verrast. Maar een museum kan ook een overweldigende plek zijn als je prikkelgevoelig bent. Veel mensen verwerken prikkels op een andere manier of hebben minder energie om prikkels te verwerken vanwege bijvoorbeeld autisme, niet-aangeboren hersenletsel, een burn-out of ziekte. Speciaal voor hen is CODA Museum maandelijks een ochtend buiten de reguliere openingstijden geopend. CODA was in 2021 het eerste museum in Gelderland met een prikkelarme openstelling.

 

De prikkelarme openstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de stichting Onbeperkt Genieten.