zondag, juni 16Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Documentaire over Herman Hertzberger

Foto: still uit de film The Proof of the Pudding | Gigant

De documentaire The Proof of the Pudding, over Herman Hertzberger is op 12 februari te zien in GIGANT. Voorafgaand aan de documentaire verzorgt Carin Reinders, directeur van CODA, een inleiding. Na afloop is er de mogelijkheid tot napraten in de foyer van GIGANT.

The Proof of the Pudding
Architect Herman Hertzberger zet alles op alles om zijn idealen, én zijn nalatenschap, te behouden. Filmmakers Patrick Minks en Jaap Veldhoen portretteerden hem als een gedreven mens, wiens visie op de architectuur nog altijd actueel is.

Het meest iconische gebouw van Hertzberger, waarin zijn sociale visie duidelijk zichtbaar is geworden, is het voormalige Centraal Beheer-kantoor in Apeldoorn uit 1972. Het pand staat al jaren leeg. De documentaire volgt Hertzberger en zijn opvolger bij architectenbureau AHH, Laurens Jan ten Kate, vijf jaar lang in hun strijd om een geslaagde transformatie van het gebouw tot stand te brengen. Een transformatie die Hertzberger altijd voor ogen heeft gehad. ‘Het is van meet af aan het idee geweest dat die ruimte-eenheden geschikt zouden zijn voor een andere invulling. Dat is de gedachte van het structuralisme, dat je iets maakt wat zich leent om op verschillende manieren gebruikt te worden.’