maandag, juli 22Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Vuurwerk(shows) tijdens jaarwisseling in Apeldoorn

Foto: Pixabay

De vuurwerkshows tijdens de jaarwisseling in Apeldoorn en Uddel gingen ondanks de weersomstandigheden door. De drie shows werden goed bezocht door ongeveer 6.000 personen. Ondanks het afsteekverbod werd er ook in Apeldoorn consumentvuurwerk afgestoken.

“We hadden niet de illusie dat het hier stil zou zijn op 31 december”, geeft burgemeester Heerts aan. “Verandering van een traditie kost nou eenmaal tijd. Bij het handhaven van het afsteekverbod is er vooral ingezet op illegaal vuurwerk en excessen. Wat de gemeente heeft laten zien is dat je ook op andere manieren samen gezellig en veilig de jaarwisseling kan vieren. Met drie grote vuurwerkshows en ruim 40 activiteiten georganiseerd door bewoners en ondernemers. Daar waar ik gisteravond ben geweest was het vooral gezellig” aldus Heerts.

Ook tijdens deze jaarwisseling werd Apeldoorn opnieuw geplaagd door vernielingen en verschillende branden. De brandweer moest nieuwjaarsnacht 24 keer uitrukken voor een brand, waaronder twee autobranden. Gelre Ziekenhuizen spreekt van een drukke jaarwisseling. In Apeldoorn werden twee patiënten behandeld met vuurwerkletsel. Daarnaast werd de spoedeisende hulp frequent bezocht door personen met te veel aan alcohol en de gevolgen hiervan. De komende week inventariseert de gemeente de schade aan objecten in de openbare ruimte en openbare (school) gebouwen. Burgemeester Heerts: “Helaas ook dit jaar weer schade en gewonden. Dat went nooit”.

Vanaf 2021 geldt in Apeldoorn een afsteekverbod van consumentenvuurwerk.  De gemeenteraad besloot afgelopen jaar om naast centraal georganiseerde aftelfeesten, inwoners, ondernemers en lokale verenigingen uit te nodigen om tijdens de jaarwisseling feestelijke  en verbindende activiteiten te organiseren en daarvoor geld beschikbaar te stellen. Tijdens de jaarwisseling werden ruim 40 activiteiten georganiseerd door inwoners, ondernemers en verenigingen.