zondag, september 24Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Vertel me Gelre informatieavond over behandeling van maag-slokdarmkanker

Foto: Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen

Eind januari is de landelijk ‘Maag- en Slokdarmkanker week. In het kader daarvan houdt Gelre ziekenhuizen op maandag 23 januari een informatieavond in de reeks ‘Vertel me Gelre’ over maag- en slokdarmkanker. In Nederland krijgen ruim 2.300 mensen per jaar slokdarmkanker en ongeveer 1700 mensen maagkanker, van wie driekwart mannen, voornamelijk ouder dan 60 jaar. Het aantal nieuwe gevallen neemt elk jaar toe.

De bijeenkomst is live in het auditorium van Gelre Apeldoorn te volgen of online via een webinar, begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 20.30 uur.
Aanmelden is noodzakelijk en kan via aanmeldformulier (live of online) in de webagenda van 23 januari 2023 op https://www.gelreziekenhuizen.nl/over-ons/agenda/.

Uw inschrijving wordt per e-mail bevestigd.

Behandelmogelijkheden bij maag- en slokdarmkanker
Tijdens deze avond vertellen verschillende sprekers over een specifiek onderwerp van de behandeling. Chirurg Edwin van der Zaag vertelt over de uitkomsten en kwaliteit van maag- en slokdarmoperaties in Gelre. Vervolgens vertelt MDL-arts Willemien Erkelens over complicaties die kunnen optreden bij slokdarmkankerbehandeling en wat daar aan gedaan kan worden. Daarna vertelt Leonieke Kranenburg, universitair docent en GZ-Psycholoog in het Erasmus Medisch Centrum wat de uitkomsten zijn van de ‘Sano Studie’. In dit wetenschappelijke onderzoek wordt nagegaan of waakzaam wachten effectief is als er geen kankerrest meer kan worden aangetoond na behandeling met chemotherapie en bestraling voor slokdarmkanker. Tenslotte vertelt coördinator lotgenotencontact van SPKS Remco Huiszoon wat het buddyproject bij slokdarmkanker inhoudt. De avond wordt afgesloten met een interview met een ex-patiënt door chirurg Edwin van der Zaag.

Via de online omgeving van de webinar kan publiek continu vragen stellen via de chatfunctie. Samen met de vragen vanuit het live publiek, zullen de sprekers deze na de presentaties beantwoorden.

Tussen 18.45-19.00 uur en 20.30 – 21.00 uur is er tijd om de informatietafel van patiëntenvereniging SPKS te bezoeken (Stichting voor mensen met kanker aan het spijsverteringskanaal; zie: spks.nl).

Behandelteam maag- en slokdarmkanker
Gelre ziekenhuizen werkt in het Regionaal Oncologisch Netwerk voor de behandeling van maag- en slokdarmkanker samen met Isala Zwolle, Deventer ziekenhuis en Radiotherapiegroep. In een multidisciplinair team worden gezamenlijk alle patiënten besproken om tot een optimaal behandelvoorstel voor de patiënt te komen. Patiënten komen naar Gelre Apeldoorn voor de operatie en gaan na het herstel weer terug naar hun eigen ziekenhuis voor de nacontroles en eventuele nabehandeling.

Deze bijeenkomst maakt deel uit van de reeks laagdrempelige bijeenkomsten die Gelre ziekenhuizen organiseert voor belangstellenden. Artsen en andere professionals uit de zorg vertellen op begrijpelijke wijze over tal van medische onderwerpen.