zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

VSM pakt uit met uniek Locomotief treffen

Foto: Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) pakt tijdens het jaarlijkse stoomtreinfestival ‘Terug naar Toen’ uit met een wel heel unieke gebeurtenis. Tijdens het grootste stoomtreinfestival van Nederland op 7 en 8 september zijn zoals gebruikelijk weer een groot aantal stoomlocomotieven en Nederlandse diesellocomotieven actief  tijdens een zeer frequente dienstregeling tussen Apeldoorn en Dieren.

In samenwerking met de Stoomstichting Nederland (SSN) zullen dit jaar tijdens het festival maar liefst drie exemplaren van de bouwserie 23 onder stoom zijn. De bouwserie 23 is bijzonder, omdat deze nog in Duitsland nieuw gebouwd zijn in 1956, toen in Nederland het stoomtijdperk al zo goed als uitgestorven was. Aangezien er nog maar acht exemplaren bestaan, waarvan deze drie machines momenteel de enige bedrijfsvaardige zijn, is het bij elkaar brengen van deze drie stoomlocomotieven uniek in Nederland, zelfs uniek in Europa!

Extra gasten
De VSM bezit maar liefst twee exemplaren uit deze serie; de  23 071 en de 23 076 beide gebouwd in 1956. Dit jaar komt de SSN met twee stoomlocomotieven, waarvan één haar onlangs geheel gereviseerde 23 023 naar het stoomtreinfestival. Zaterdagochtend vertrekken zij met een speciale trein vol met liefhebbers van stoomtreinen, vanuit Rotterdam naar het festival. Wanneer de trein met liefhebbers zaterdagavond weer terug gaat, blijft de 23 023 het hele weekend op het festival.

Nooit eerder
Een treffen van deze 23-ers heeft nog nooit eerder plaatsgevonden in Nederland. Tijdens het grote stoomtreinfestival zullen de drie exemplaren op het festivalterrein in Beekbergen nog een aantal prachtige verrassingen in petto hebben op beide dagen.

Toch gelukt
Het had niet veel gescheeld of dit unieke treffen was niet met alle drie machines onder stoom geweest.

Het onderhoud in de afgelopen periode aan de beide 23-ers van de VSM, was meer werk dan aanvankelijk gedacht. Met man en macht is aan beide machines gewerkt. Een week van te voren werd de 23 076 weer onder stoom gebracht voor haar eerste proefrit. Daarmee is het is uiteindelijk gelukt beide eigen stoomlocomotieven van de bouwserie 23 op tijd af te krijgen.

Wat dit mede zo bijzonder maakt is het feit dat al het werk bij de VSM wordt gedaan door vrijwilligers. Een groep enthousiaste mannen én vrouwen die met veel passie en geduld de techniek van vroeger levend houden.

Beleef het mee
Kom dit unieke treffen meebeleven en mis het niet. Meer info over dit festival is te vinden op