donderdag, december 7Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Rijksmonument De Naald heeft weer kroontjes

Foto: Maarten Sprangh

Sinds zaterdagmiddag 31 augustus zijn er weer kroontjes te zien op het hek rondom De Naald. Op foto’s van de onthulling van het monument zijn de kroontjes te zien. In de loop der tijd zijn deze verdwenen. Tot vandaag.

In 2017 was de wijk De Naald aan de beurt voor de Atlas van Apeldoorn, waarin elke zomer een wijk of dorp van Apeldoorn in de spotlights wordt gezet. In de zoektocht naar oude foto’s werd ontdekt dat op de palen in het hek van het rijksmonument De Naald oorspronkelijk kroontjes zaten. In het kader van de Atlas van Apeldoorn is van deze ontdekking een project gemaakt.

Reconstructie
Het resultaat is vandaag onthuld. Studio Maaike Roozenburg heeft, samen met studenten van de TU Delft, onderzocht hoe de kroontjes het beste gereconstrueerd konden worden. Dit is gedaan door een mal te maken van een van de overgebleven kroontjes uit de collectie van Paleis Het Loo. De nieuwe kroontjes zijn geschilderd in de originele kleuren.

Samenwerking
Dit project had niet kunnen slagen zonder de bijdrage van een aantal partijen. Naast de gemeente hebben Erfgoedplatform Apeldoorn, Stichting Monumentenbezit (eigenaar van De Naald), Rabobank Apeldoorn, Paleis het Loo en de wijkraad De Naald een bijdrage geleverd.

Oranjestad
De koninklijke familie heeft op verschillende plekken in Apeldoorn haar sporen achter gelaten. Een duidelijk voorbeeld hiervan is natuurlijk Paleis Het Loo, dat in 2021 weer opent. Het herstellen van de kroontjes is een van de activiteiten in de opmaat naar de opening. Eerder al werd in dit kader De Wissel onthuld aan de Prins Willem-Alexanderlaan. Ook later dit jaar zullen er nog activiteiten volgen die laten zien dat Apeldoorn een echte Oranjestad is.