zondag, juni 16Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Vijf dagen entertainment in en rond de binnenstad van Apeldoorn tijdens het Royal Light Festival

Foto: Apeldoorn Partners

Over minder dan twee weken barst het Royal Light Festival los in Apeldoorn! Van woensdag 15 tot en met zondag 19 maart 2023 vormt Apeldoorn het decor voor de eerste editie van dit gloednieuwe event. Naast een lichtroute met zeven lichtobjecten van (inter)nationale kunstenaars, dragen ook lokaal culturele, toeristische en binnenstadondernemers hun steentje bij in de vorm van events en activiteiten.

Horeca op de route sluit aan
Tijdens het Royal Light Festival pakken diverse horecaondernemers flink uit. Tijdens de route kunnen bezoekers van het Royal Light Festival voor o.a. warme dranken terecht bij de buitenbars van De Bon Vivant en Sizzles at the Park. In de binnenstad zijn Bagels & Beans, Kaldi, Bakkertje Bol, Mr. Murk, De Pizzabakkers en Proef-Locaal Het Achterom geopend om het publiek te voorzien van versnaperingen en drankjes. Daarnaast organiseren Paleis Het Loo en Theater Orpheus speciale dinerarrangementen in het kader van het lichtfestival.

Programmering tijdens het Royal Light Festival
Naast de lichtroute is er nog meer royale programmaring. Zo hebben Apeldoorners Timo Hoogland en Chefrany Laitenu speciaal voor het Royal Light Festival de lichtinstallatie ‘Nexus’ gemaakt; een kunstwerk over verbinding dat van 15 t/m 19 maart te zien is in de steeg naast GIGANT. Dirk Schlebusch tovert met het Royal Light Festival de Salon van expositieruimte ACEC om tot ‘A Royal Forest | The Green Diamond’ en toont met zijn werk hoe een chique en kostbaar koninklijk lichtbos eruitziet. De expositie van Dirk Schlebusch is ook na het Royal Light Festival nog tot en met 26 maart elk weekend te bezoeken bij ACEC.

CODA pakt uit met lichtkunst die bezoekers vanaf de buitenkant van het pand kunnen bewonderen. Tijdens Royal Light aanschouw je in de CODA Showroom namelijk kunstwerken uit het thema ‘Coderen: Ambacht van de 21e eeuw’. Een lichtprojectie van Ralf Jacobs is te zien, naast digitale kunst van Timo Hoogland. Daarnaast licht op donderdagavond 16 maart CODA ook van binnen op tijdens een avondopenstelling waarbij bezoekers de hele avond het museum kunnen bezoeken en rondleidingen kunnen volgen van tentoonstellingsmakers.

Bij Theater Orpheus zijn op woensdag om 19.35 en 20.20 uur en donderdag t/m zaterdag tussen 18.45 en 19.45 uur vrij toegankelijke buitenoptredens op het plein. Nils-Anders Gruben en Naomi Dijkstra uit de jongerencommunity van Orpheus hebben een afwisselend programma met lokale artiesten en amateurgezelschappen neergezet met als thema “Licht”. Ook organiseert Orpheus op zaterdag 18 maart een feestelijke activiteit voor kinderen met pannenkoeken eten en lampionnen maken. Deelname is gratis maar vooraf aanmelden is verplicht.

Proef-Locaal Het Achterom – een plek met volop koninklijke geschiedenis – haakt tijdens Royal Light aan met koninklijke verlichtingsaspecten onder het credo ‘Kijk Achterom!’. De steeg wordt verlicht en de gastvrouw en -heer nemen bezoekers mee in het verleden van deze plek. Het Raadhuisplein is met haar vele terrassen en elke avond livemuziek verzorgd door lokale DJ’s de perfecte plek om de avond af te sluiten.

Lampionnenoptocht voor de allerkleinsten
Speciaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd organiseert Theater Orpheus op zaterdag 18 maart een lampionnenoptocht. Om 19.00 uur start er een betoverend optreden op het plein voor Orpheus waarna de optocht zal vertrekken. Via het lichtkunstwerk in de Grote Kerk lopen ze – met talloze lampionnen – door het Oranjepark terug naar Theater Orpheus. Alle kinderen kunnen gratis meelopen. Kom om 19.00 uur met een lampion naar het plein voor Orpheus of meld je aan om bij Orpheus een lampion te knutselen en loop mee met deze gezellige en stralende stoet! Ga voor meer informatie over het aanmelden naar www.royallightfestival.nl/programma.

Samenwerking
Het Royal Light Festival is geschikt voor jong en oud, gratis toegankelijk en het festival verweeft internationale lichtkunstwerken met kunst van lokale partijen. Het festival is een initiatief van Apeldoorn Partners, in nauwe samenwerking met Paleis Het Loo, Theater Orpheus, CODA, GIGANT, ACEC, Centrummanagement Apeldoorn, Bakkerij Fuite en diverse binnenstadondernemers en komt mede tot stand door Gemeente Apeldoorn. Productiebureau Out Of The Rat Race (OOTRR) produceert het festival en artistiek light designer Rogier van der Heide selecteerde de kunstwerken die betekenis geven aan het koninklijke thema van deze eerste editie. Kijk voor meer informatie over het programma, de route en de lichtkunstwerken op www.royallightfestival.nl.