dinsdag, februari 27Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Vijf Apeldoornse jonge helden ontvangen Jeugdlintje

Foto: Gemeente Apeldoorn

Op vrijdag 20 november ontvingen vijf jonge Apeldoorners een Jeugdlintje voor hun bijzondere, belangeloze inzet voor een ander. Locoburgemeester Detlev Cziesso bracht de vijf helden het Jeugdlintje thuis.

Afgelopen maanden kon iedereen zijn of haar jonge held aandragen voor een Jeugdlintje. Apeldoorners tot 21 jaar die bijvoorbeeld langdurig vrijwilligerswerk, een heldendaad of een goede doelenactie organiseerden kwamen in aanmerking.

Van kerkdienst tot speelgoedbank
De vijf jonge helden hebben zich allemaal belangeloos ingezet voor een ander. Dat kan natuurlijk op veel verschillende manieren. David van 10 doet dat door te helpen bij de kerkdiensten van Casa Bonita. Hij zorgt dat bewoners bij de kerkdienst aanwezig kunnen zijn en drinkt na die tijd gezellig een kop koffie met ze.

Ook jeugdheld Ward zet zich in voor een kerk. Toen door de coronamaatregelen zijn kerk geen diensten meer kon houden, heeft hij ervoor gezorgd dat de kerkdiensten online te volgen zijn. En hij zorgde ervoor dat ook andere vrijwilligers leerden hoe ze dit moeten doen.

Dewi ontvangt het Jeugdlintje omdat ze zich hard maakt voor jonge mantelzorgers. Dewi is één van de 11.000 kinderen in Apeldoorn die opgroeien met zorg, doordat een van de gezinsleden chronisch ziek is, een beperking heeft of verslaafd is. Dewi komt voor deze groep op. Ze deelt haar ervaringen op verschillende evenementen en bijeenkomsten, zodat professionals in de zorg meer oog krijgen voor kinderen die mantelzorger zijn.

Een andere jeugdheld die zich inzet voor kinderen is Lynn. Door haar maatschappelijke stage kwam ze terecht bij de Speelgoedbank in Apeldoorn. Een plek waar gezinnen terecht kunnen die niet genoeg geld hebben om nieuw speelgoed te kopen. Lynn helpt met alles mee, van speelgoed schoonmaken tot begeleiden bij activiteiten. En die inzet verdient een lintje!

De laatste held, Sened, heeft iemands leven gered. Toen hij zag dat een 64-jarie vrouw en haar hond in het kanaal lag en hulp nodig had, sprong hij zonder aarzelen in het water. Sened nam zo een groot risico, maar door zijn snelle actie redde hij de vrouw en de hond.

Belangrijk voorbeeld
Locoburgemeester en wethouder jeugd, Detlev Cziesso, is trots op de vijf jeugdhelden. “Ze laten ons zien dat jongeren niet alleen aan zichzelf denken, maar zich inzetten voor anderen. Niet om stoer te doen en niet voor een goede foto op Instagram, maar omdat ze om anderen geven. Hiermee zijn ze een belangrijk voorbeeld voor andere jongeren, maar eigenlijk voor iedereen.”

Jeugdlintjes thuisbezorgd
Vanwege de maatregelen tegen corona werden de Jeugdlintje dit jaar niet uitgereikt in Gigant. Locoburgemeester Cziesso bracht samen met kinderburgemeester Jorn de Jeugdlintjes bij de Jeugdhelden thuis. “Natuurlijk is een groot feest met veel mensen leuk, maar dit is ook heel bijzonder!” vertelt Jorn. “We konden de Jeugdhelden echt persoonlijk toespreken. En de slingers en de taart die eerder waren bezorgd zorgden ervoor dat ze thuis toch een feestje konden bouwen.”