donderdag, december 7Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Wandeling met het Apeldoorns Gidsen Collectief “Het Apeldoornsche Bosch”

Op het terrein van ’s Heeren Loo -Groot Schuylenburg- aan de Zutphensestraat in Apeldoorn was van 1909 tot 1943 de joods psychiatrische inrichting het Apeldoornsche Bosch gevestigd.

In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd de instelling door de nazi’s ontruimd en werden de patiënten en een groot gedeelte van het personeel gedeporteerd en afgevoerd richting concentratiekampen. Velen van hen overleefden de barre tocht niet eens. Van 1928 tot 1943 en van 1946 tot 1966 bevond zich eveneens naast het complex het Paedagogium Achisomog, dat opvang bood aan joodse kinderen met opvoedingsmoeilijkheden en aan zwakzinnige kinderen. Op deze plek is sinds januari 2020 Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch gevestigd.

Het is in januari 2023 80 jaar geleden dat de gruwelijke deportatie plaatsvond. Op

23 januari 2023 vindt de jaarlijkse herdenking plaats in de CSO De Prinsenhof te Apeldoorn. Nadere informatie hierover is te vinden op de website www.apeldoornschebosch.nl

Het Apeldoorns Gidsen Collectief houdt op zondag 22 januari 2023 een wandeling over het terrein, waarbij de gids u meeneemt langs de bebouwing uit verschillende tijden en u een inkijkje geeft in het verleden en heden van deze indrukwekkende locatie.

Startpunt: Vóór Brasserie De Zon, Regenboogbrink 20, 7325 BA Apeldoorn, gelegen op het terrein (ingang aan de Groene Voorwaarts).

Aanvangstijd: 14.00 uur. Tijdsduur ± 1,5 uur.

Normaliter bedragen de kosten van onze wandelingen €5,– per volwassene en voor kinderen van 6 t/m 12 jaar €2,– per kind. Op deze speciale zondag stellen wij een vrijwillige bijdrage zeer op prijs, welke wij graag zullen doneren aan de Stichting Apeldoornsche Bosch. Graag bijdrages contant/met gepast geld afgeven aan onze ter plekke aanwezige gidsen.

Voor meer informatie: www.apeldoornsgidsencollectief.nl