vrijdag, april 19Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Verplicht de fiets of scooter in de fietsenstalling vanaf 6 juni

Foto: Gemeente A[eldoorn
Vanaf zaterdag 6 juni geldt een fietsparkeerverbod in de Apeldoornse binnenstad. Komt u op de fiets, brommer, scooter of bakfiets? Parkeer ‘m dan in de daarvoor bedoelde fietsenstallingen of -rekken. Dat wordt even wennen als u gewend bent uw fiets in de winkelstraten te parkeren. Het fietsparkeerverbod geldt tot 1 september in het centrum en is ingesteld om meer ruimte te creëren in de winkelstraten. Zodat we voldoende afstand van elkaar te houden tijdens een bezoek aan de binnenstad.

Fiets in stalling, rek of beugel
Fietsen mogen niet langer op straat geparkeerd worden, maar waar dan wel? Bijvoorbeeld in één van de zes gratis bewaakte fietsenstallingen in de stad. Daarnaast mogen fietsen ook geparkeerd worden in bestaande fietsenrekken of aan fietsenbeugels. Het fietsparkeerverbod geldt voor de Hoofdstraat en voor de omliggende wegen. Op het kaartje hieronder staat aangegeven om welke straten het gaat.

Extra capaciteit
Op doordeweekse dagen is er in de fietsenstallingen en rekken buiten genoeg ruimte voor het stallen van fietsen. Ook voor bakfietsen, fietsen met kratten en fietsen met dikke banden is er in de stallingen en daarbuiten plek. Op zaterdagen is er extra ruimte voor het stallen van je fiets in twee fietsvakken aan de Deventerstraat, tegenover het stadhuis.

Voor scooters is beperkte ruimte in de stallingen. Scooters kunnen alleen overdekt geparkeerd worden in de stallingen Caterplein en De Serre. Daarom zijn er tijdelijke scooterparkeervakken aangelegd. Deze vind u bij de fietsenstalling bij het Caterplein en aan de andere kant van de binnenstad, op de Hoofdstraat in de buurt van de McDonalds. De hele week is er plek voor scooters in deze vakken, op het kaartje hierboven staan de scootervakken aangegeven.Fietsen worden verwijderd
Stalt u uw fiets niet in een rek of in een stalling? Dan loopt u het risico dat uw fiets verwijderd wordt. Fietsen die we verwijderen brengen we naar de fietsenstalling Paslaan, daar is een apart verzamelpunt waar wild geparkeerde fietsen opgehaald kunnen worden. Is dat verzamelpunt vol? Dan brengen we de fiets naar het fietsdepot aan de Aruba in Apeldoorn.

Minder valide
Is het voor u, bijvoorbeeld omdat u zeer slecht ter been bent, onmogelijk om de stallingen te gebruiken? Dan kunt u een ontheffing aanvragen door een mail te sturen naar binnenstad@apeldoorn.nl. U krijgt van ons dan iets wat u aan uw fiets kunt bevestigen zodat onze handhavers dit kunnen zien.

De binnenstad corona-proof
In de binnenstad zijn verschillende maatregelen genomen om ervoor te kunnen zorgen dat we ook met de versoepelde coronamaatregelen veilig en verantwoord kunnen winkelen. Het fietsparkeerverbod is een van deze maatregelen waar we uw medewerking vragen als bezoeker van de stad. Ondernemers zorgen voor markeringen in winkels, voor het creeren van veilige wachtrijen en voor het binnenhouden van reclameborden en andere uitstallingen. We moeten allemaal wat doen en laten om veilig, in lijn met de landelijke regels, te kunnen blijven shoppen in de stad. Lees meer over de maatregelen in de binnenstad.

Veelgestelde vragen
Hebt u vragen over het fietsparkeerverbod? Bekijk dan het overzicht met veelgestelde vragen.