maandag, maart 4Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Gratis audiotour Canadian Walk vanaf nu beschikbaar

Burgemeester Ton Heerts eerste deelnemer Canadian Walk

Audiotour Canadian Walk is afgelopen zondag gelanceerd: ontdek 26 persoonlijke en bijzondere verhalen van veteranen en burgers over de Apeldoornse bevrijding middels een gratis te downloaden app.

De Canadian Walk app is vanaf nu beschikbaar in de Play Store en App Store. Deze audiotour start bij het bevrijdingsmonument ‘Man met twee Hoeden’ aan de Loolaan en eindigt bij het nieuwe kunstwerk ‘Boom der Vrijheid’ in de binnenstad. Langs de route liggen 26 maple leaf-tegels, die allemaal hun eigen stukje Apeldoornse geschiedenis vertellen.

Burgemeester Ton Heerts eerste deelnemer
Door COVID-19 is de oplevering van de audiotour uitgeweken naar 7 juni  2020 – de Canadese ‘Dag van de Strijdkrachten’ (Canadian Armed Forces Day). Deze dag is een viering van de Canadese strijdkrachten, hun erfgoed en hun personeel. De Apeldoornse burgemeester Ton Heerts heeft als eerste de Canadian Walk audiotour beluisterd en gelopen: “De Canadian Walk plaatst Apeldoorn in een internationaal perspectief. Apeldoorn maakt deel uit van de wereldgeschiedenis rond de tweede wereldoorlog. Een tijd waarin veel gebeurt is en de Canadian Walk is een mooie start om je verder te verdiepen in de geschiedenis van de Veluwe.”

Blijvend eerbetoon aan Canadese strijders
Michaela Luttenberg, projectleider Canadian Walk: ‘’De audiotour staat in het teken van 75 jaar bevrijding en brengt de historie van Apeldoorn in beeld, zowel tijdens als na de Tweede Wereldoorlog. We hebben gekozen voor een route die het verleden en de toekomst met elkaar verbindt. Het parcours van de vroegere bevrijdingsdefilés in Apeldoorn maakt hier onderdeel van uit. Met de Canadian Walk brengen we een blijvend eerbetoon aan onze Canadese strijders.’’

Jaarlijks extra aandacht voor Canadian Walk
Er wordt nog een bijzonder element aan de Canadian Walk toegevoegd: tot en met eind augustus staat om de zoveel tegels een ‘buitenvitrine’, waarin gerelateerde objecten tentoongesteld zijn. Ook komen er vlaggen te hangen van Canadese strijders die in de verhalen voorkomen. Jaarlijks worden deze vlaggen en vitrines teruggeplaatst van 17 april (de bevrijding van Apeldoorn) tot en met 5 mei: Bevrijdingsdag. De Canadian Walk is een initiatief van Apeldoorn Partners (samenwerkingsverband tussen Apeldoorn Marketing, Toeristisch Platform Apeldoorn en Centrum Management Apeldoorn)  en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds, Gemeente Apeldoorn, Veluwe Remembers en Gelderland Herdenkt.

Meer informatie is te vinden op canadianwalk.nl.