donderdag, september 21Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Tweede leven voor woonzorgcentrum Sainte Marie

Foto: Harry Smits

Woonzorgcentrum Sainte Marie krijgt een tweede leven én een nieuwe huurder. Het pand aan de Arnhemseweg in Apeldoorn is in eigendom van de Woonmensen. De woningcorporatie verhuurt het pand sinds 1992 aan KleinGeluk (en diens voorgangers).  Met ingang van 2022 komt daar een nieuwe huurder bij: Pluryn. De komende maanden wordt Sainte Marie geschikt gemaakt voor beide huurders. De werkzaamheden daarvoor zijn inmiddels gestart.

Een fijne plek voor bewoners
Zowel KleinGeluk als Pluryn zetten onlangs een handtekening onder een nieuw huurcontract bij de Woonmensen voor de duur van minimaal vijf jaar. Vincent van Oordt, directeur-bestuurder van de Woonmensen. “We zijn blij dat we de bewoners van KleinGeluk en Pluryn de komende jaren een fijne plek kunnen geven. Er zijn weinig aanpassingen nodig om het gebouw geschikt te maken voor iedereen. Belangrijk is dat bewoners zich thuis voelen en dat medewerkers er goed kunnen werken.   KleinGeluk en Pluryn kennen we als prettige partners. We kijken dan ook uit naar een goede samenwerking.”

Voortzetting door KleinGeluk
Na de ingebruikname door KleinGeluk van het nieuwe pand Juliana, gericht op mensen met dementie, verhuisden veel bewoners van het woonzorgcentrum Sainte Marie naar deze locatie. Daarnaast waren er ook ouderen die juist graag in Sainte Marie wilden blijven. Het sfeervol wonen, in de rustgevende omgeving met veel groen in combinatie met de gezelligheid binnen de locatie, noemden zij vaak als belangrijkste reden. Daarom is KleinGeluk op zoek gegaan naar een mogelijkheid om, naast de nieuwbouw van Juliana, ook Sainte Marie voort te kunnen blijven zetten. Samenwerking met Pluryn, dat zorg biedt aan mensen met een verstandelijke beperking, maakt dit mogelijk.

Nieuw onderkomen voor Pluryn
Pluryn kijkt uit naar de aanstaande verhuizing naar Sainte Marie. De locatie biedt in bestaande vorm voldoende ruimte, waarbij de bewoners van Pluryn er ieder een eigen appartement krijgen en er in wooncomfort flink op vooruit gaan. De locatie is bovendien ideaal gelegen in Apeldoorn-Zuid, met het winkelcentrum Hart van Zuid in de buurt.
Pluryn is al langere tijd op zoek naar nieuwe huisvesting voor de 52 oudere bewoners met een verstandelijke beperking van de locatie Nobelstraat. Het pand aan de Nobelstraat was ooit bedoeld als noodhuisvesting en heeft inmiddels het einde van zijn levensduur bereikt. Daar komt bij dat de huurovereenkomst voor deze locatie is verlopen. Dat maakte de noodzaak van het vinden van een nieuw onderkomen nog groter.

Samenwerking in zorg biedt mooie opties
Pluryn en KleinGeluk delen de overtuiging dat de samenwerking mooie opties biedt en dat zij iets voor elkaar kunnen betekenen in de zorg voor de ouder wordende mens. Met de komst van Pluryn naar Sainte Marie ontstaat er een mooie combinatie van ouderenzorg en zorg voor oudere mensen met een verstandelijke beperking. Beide partijen hebben straks hun eigen verdiepingen, maar zullen ook samen gebruik maken van ruimtes zoals het restaurant, de kapel, de binnentuin en kantoren.

Bert Blaauw, bestuurder KleinGeluk: “We hebben  veel van onze bewoners en hun familie, en ook onze medewerkers, blij gemaakt met voortzetting van Sainte Marie. Daarnaast dragen we zo bij aan meer woonzorgplaatsen in Apeldoorn, waar een grote behoefte aan is. We kijken uit naar de samenwerking met zorgpartner Pluryn. Voor het blijven bieden van goede kwalitatieve zorg en het verder investeren in gezellig en veilig wonen, met welzijn en kwaliteit van leven van alle bewoners van Pluryn en KleinGeluk.”

“Pluryn kijkt uit naar een goede samenwerking met KleinGeluk bij het leveren van topzorg aan ouderwordende mensen met een verstandelijke beperking. We verwachten elkaar aan te kunnen vullen op expertise in zorg en behandeling. We zien ook mooie mogelijkheden in het gezamenlijk gebruik van het gebouw en zijn algemene ruimten”, aldus Patricia van Stuivenberg, directeur Bedrijfsvoering van Pluryn-locatie Het Hietveld, waaronder ook de Nobelstraat valt.

Om het pand geschikt te maken voor beide organisaties is aannemer Onderpand eind 2021 reeds gestart met de onderhouds- en opknapwerkzaamheden. Pluryn zal Sainte Marie halverwege april 2022 gaan betrekken.

[amber-alert]