zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Kledingwinkel verkoopt vanaf zaterdag WC papier

Foto: Inez Scheper

Ongeacht wat de uitkomst is van de persconferentie op vrijdag 14 januari, kledingspeciaalzaak House of Tall gooit zaterdag 15 januari de winkeldeuren open. “De lockdown kan gewoon niet nog langer doorgaan. Wij gaan eraan onderdoor!”, vertelt eigenaresse Inez Scheper. Onder het mom van ‘essentiële’ winkel gaat ze in haar kledingwinkel ook WC papier verkopen.

De reden waarom Inez haar winkels zaterdag opent is tweeledig. Enerzijds heeft ze de omzet hard nodig om het hoofd boven water te houden. Maar anderzijds wil ze ook een statement maken, want ze is het niet eens met de regels omtrent de lockdown. Met name het onderscheid van essentiële en niet-essentiële winkels vindt ze erg vreemd. Zijn alcoholische dranken een eerste levensbehoefte? En waarom mogen een Kruidvat, supermarkt en Makro wel kleding en andere non-food artikelen verkopen? “Dus ik verkoop vanaf zaterdag ook WC papier, kattenvoer, paracetamol, lenzenvloeistof, melk en koekjes, dan val ik ook onder een essentiële winkel. Dus men kan niet alleen voor kleding voor lange mensen bij ons terecht, maar ook voor de ‘grote boodschap’”, lacht Inez.

Geen inkomsten
“Ik wil graag ondernemen, maar dat wordt nu onmogelijk gemaakt. Stel je voor dat je zelf twee of drie maanden geen salaris krijgt, maar wel je huur, boodschappen en vaste lasten moet betalen? En dan hoef je nog niet eens personeelskosten te betalen. Dan kom jij toch ook voor jezelf op? En voor de overheidssteun komen we niet in aanmerking, door allerlei regelingen vallen veel ondernemers tussen wal en schip. Dus je moet je eigen broek ophouden”, zegt Inez een beetje gefrustreerd.

Lockdown niet waterdicht
Ook zou ze liever zien dat bij een lockdown de grenzen worden dichtgegooid. Want nu gaan mensen massaal shoppen in buurlanden, met het risico besmet thuis te komen. Ze vindt het jammer dat deze omzetten niet bij de ondernemers in Nederland terecht komen. “En wat dacht je van de wintersporters? Het is iedereen van harte gegund, maar ook onder deze groep zie je veel besmettingen. Dat is toch frustrerend? Wij moeten onze winkels sluiten en op een houtje bijten”.

Winkels veilig open
“Begrijp me goed, ik ben niet tegen de corona maatregelen, integendeel, deze zijn zeker nodig om het aantal besmettingen te verlagen. Maar feit is dat de huidige lockdown maatregelen niet in een lager aantal besmettingen heeft geresulteerd. De winkels kunnen veilig open, desnoods met een maximum aantal klanten per vierkante meter. Wij hebben onze winkels zo ruim opgezet en ingericht dat er voldoende afstand gehouden kan worden. En dat kun je niet zeggen van veel supermarkten of drogisterijen waar men hutje mutje op elkaar staat”.

Statement
“Dus ik ben voor opening van de winkels en horeca met de basis corona maatregelen, zoals anderhalve meter afstand, mondkapjes en regelmatig handen ontsmetten. En ik kan alleen maar hopen dat de regering besluit de lockdown niet te verlengen”, aldus Inez. Ze wil met haar actie de overheid duidelijk maken dat het zo niet langer kan doorgaan. Ze hoopt dan ook dat er niet meteen boetes worden uitgedeeld aan winkels die wél open gaan, dat is natuurlijk wel een kostbaar risico voor de ondernemers. “Maar ik wil alleen maar opkomen voor mijn winkels en personeel”.