woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Tweede editie Maaiveld festival boordevol verassingen

Op donderdag 18 mei, Hemelvaartsdag, en vrijdag 19 mei verovert Maaiveld Festival Apeldoorn voor de tweede keer. De titel Maaiveld Festival – als je durft! zegt genoeg: twee dagen lang geniet je van bijzondere, unieke en ongewone optredens en interactieve installaties op verrassende binnen- en buitenlocaties op en rond het Stationsplein en de Nettenfabriek. Maaiveld Festival verbindt muzikale genres met elkaar en met andere kunstdisciplines. Maaiveld prikkelt, zoekt grenzen op en vermaakt jong en oud. Het Stationsplein is het festivalhart en daar vind je, ook tussen de optredens op de beide podia door, diverse acts en activiteiten. Je kunt zelf ook meedoen, als je durft!

Op beide festivaldagen is er van 14.00 tot 22.00 uur een doorlopend programma met muziek als rode draad. Het festival opent met het theatrale concert van Slapstick en eindigt op vrijdag met Roxeanne Hazes en het NJO Poporkest. Wethouder Peter Messerschmidt, die vorig jaar het festival opende, zal dit jaar voor het slotconcert het podium betreden.

Verrassingen
Het publiek kan zich tijdens Maaiveld Festival op meerdere manieren laten verrassen. Bijvoorbeeld door theatermakers Oscar Kocken en Patrick Nederkoorn in ZOMAARGASTEN. Zij toveren De Eetkamer om tot talkshowstudio waar zij elke keer een Onbekende Nederlander interviewen over zijn of haar toekomst, geschiedenis, dromen en ambities. Ter plekke gecreëerd beeldmateriaal wordt direct op het scherm getoond. Een feestelijk monument voor de gewone mens.

Iedereen heeft het over Chat GPT. Is het een kans of vormt het een bedreiging? Wat brengt Artificial Intelligence ons eigenlijk? In de voorstelling h/AI – human versus artificial intelligence – vragen de makers van TGEcho en de musici van Orkest de Ereprijs zich af of AI ons gaat helpen. Dit verontrustende en verbazende muziektheater zet ons aan het denken.

De Drakenbootloods is op donderdag het toneel voor de jongleerconcerten met vliegende shakers, zoemende stokken en rollende speakers van Sounds Like Juggling. Op vrijdag kun je hier naar Wasteland; muziektheater dat niet alleen een ode aan de mode is, maar ons ook wijst op de vervuilende kanten van fast fashion. Durf jij na afloop nog te zeggen dat je niks hebt om aan te trekken?

Deltatune & Gammaray toont in Station Royaal een magische audiovisuele installatie met glasgeblazen klankobjecten, LoFi video’s en akoestische elektronische muziek. De audiovisuele installatie wordt onregelmatig afgewisseld met live-performances om even helemaal bij weg te dromen.

Echt uitrusten kun je op het festival natuurlijk bij de aanwezige horeca of in de Mini Relaxarette. In deze hangmat draai je rondjes terwijl je luistert naar spoken word, poetry of lounge muziek. Afwisselend zijn er optredens van Stadsdichter Peter-Jan de Wilde, Stadsrapper Marcos en de spoken word artists Veronique Efomi, Dieuwertje van Muyden en Jesse. Tussen de blokken met live optredens door klinkt er op beide dagen lounge muziek.

Samenwerking
Maaiveld Festival wordt georganiseerd door ACEC, CODA, GIGANT, Orpheus, Nationale Jeugdorkesten Nederland en Orkest De Ereprijs. Deze culturele instellingen ontwikkelden in samenwerking een festival dat spannende, verrassende, ongewone en onverwachte verbindingen legt tussen verschillende muziekgenres, podiumkunsten en de beeldende kunsten en in 2022 de eerste editie beleefde. De gemeente Apeldoorn, Sena Performers, het VSBfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds steunen het festival met financiële bijdragen. Daarnaast stellen tal van organisaties hun locaties beschikbaar, van Station Royaal tot Royal Talens en van Ketelhuis tot Drakenbootloods. Zo wordt Maaiveld Festival ook een feest van de ontdekking!

Tickets
Maaiveld Festival is grotendeels gratis toegankelijk maar voor een aantal optredens is een ticket noodzakelijk. Op

Foto: Maaiveld Festival

vind je het volledige programma. Hier koop je ook je tickets. Tijdens het festival zijn tickets ook verkrijgbaar bij de festivalkassa op het Stationsplein.