maandag, maart 4Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Royale boomkunst verbindt cultuur en natuur in Stadspark Berg & Bos

Foto: Rob Voss

Vier kunstobjecten genaamd ‘boomkroonjuwelen’, gemaakt door twee Apeldoornse kunstenaars, verrijken samen met een nieuwe audiotour binnenkort Stadspark Berg & Bos. Zowel de kunstwerken als de audiotour zijn vanaf donderdag 11 mei te bewonderen in het park.

Koninklijk aanbod
Beeldend kunstenaars Iris Burghout en Ferry Staverman hebben zich voor het ontwerp van de boomkroonjuwelen laten inspireren door koninklijke thematiek en brengen zo op een bijzondere manier cultuur en natuur samen. De grote heropening van Paleis Het Loo is een belangrijk cultureel moment en biedt kans voor Apeldoorn om zich te profileren als royale stad in het groen. Mede daarom is het project Koninklijke Veluwe gestart en werken verschillende initiatiefnemers in Apeldoorn en daarbuiten voor de lange termijn aan het creëren van hooggewaardeerde royale belevingen, zoals de boomkroonjuwelen in het park. Andere samenwerkingen zijn de fietsaudiotour Royal Ride de BIG BIJOUX-citydressing aan de Loolaan. De kunstenaars zijn in het kader van het project Koninklijke Veluwe door citymarketingorganisatie Apeldoorn Partners gevraagd om nieuwe kunst voor het stadspark te ontwikkelen.

Apeldoornse kunst
Burghout en Staverman ontwierpen en ontwikkelden ieder twee grote kunstwerken die worden bevestigd in de boomkronen van Stadspark Berg & Bos. Burghout laat zich in haar werk veelal inspireren door de organische natuur; het werk van Staverman bestaat uit sierlijke lampion-achtige objecten. Jasper van der Graaf, directeur van ACEC en artistiek adviseur in dit project, droeg de twee aan op basis van eerder gemaakt werk en ervaring. Door de bewuste keuze om Apeldoornse kunstenaars te verbinden aan een project dat naadloos aansluit bij het DNA van de stad, wordt bovendien lokale betrokkenheid versterkt.

Groene omgeving
Stadspark Berg & Bos is voor Apeldoorn al een ‘kroonjuweel’ op zich en fungeert als een soort groene poort naar de Veluwe. Het park vormt zich daardoor tot de ultieme locatie voor het plaatsen de boomkroonjuwelen. Daarnaast kent deze plek een rijke historie vol evenementen, gebeurtenissen en ontwikkelingen. Historische verhalen over het park gecombineerd met verhalen over hedendaagse kunst worden gebundeld in een nieuwe audiotour. De audiotour, genaamd ‘Bijzonder Berg & Bos’, start vanaf het Theehuis en is vanaf donderdag 11 mei gratis beschikbaar in de Apeldoorn Stories app.

Feestelijke opening
De boomkroonjuwelen en audiotour worden op woensdag 10 mei geopend in Stadspark Berg & Bos. Geïnteresseerden zijn welkom om de opening vanaf 15.00 uur bij het Theehuis bij te wonen. De boomkroonjuwelen blijven voor een periode van twee jaar tijdens de reguliere openingstijden te bewonderen in het park. De audiotour is permanent en te beluisteren via de gratis te downloaden Apeldoorn Stories app.

Over de organisatie
Het project is in 2021 geïnitieerd door de citymarketingorganisatie Apeldoorn Partners en in samenwerking met ACEC, Accres, Gemeente Apeldoorn ontwikkeld. ACEC verzorgde de artistieke advisering voor de kunstwerken. De audiotour is ontwikkeld door Bureau Max met medewerking van het Apeldoorns Gidsen Collectief en IVN Apeldoorn en is onderdeel van Apeldoorn Stories: een app die gratis audiotours over Apeldoorn biedt in verschillende thema’s zoals de Canadian Walk en de Apenspeurroute.