vrijdag, mei 24Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Topsport kijken en zelf meedoen op Hemelvaartsdag

Eelco Sintnicolaas (links) en Robert Horstink (rechts)
Foto: Peter Lous

Vlak voor je neus iemand 5 meter hoog zien springen. De Nederlands volleybaldames zien strijden in de Volleybal Nations League. Zelf meedoen en met topsporters op de foto. Het kan allemaal tijdens een uniek evenement in en rond Omnisport Apeldoorn op Hemelvaartsdag.

Dus … na het dauwtrappen meteen doorfietsen naar de Voorwaarts! Er is daar van alles te doen: topsport, meet & greet, muziek, eten en drinken. Om 13.00 en 15.00 uur zijn er wedstrijden polsstokhoogspringen, om 16.30 uur spelen de Oranjedames in de bijna uitverkochte sporthal hun volleybalwedstrijd.

Spectaculair
Tijdens de Pole Vault Urban Series proberen polsstokhoogspringers te ontsnappen aan de zwaartekracht. Nederlands beste springers strijden met toppers uit Afrika, Engeland, Frankrijk en Duitsland om een plek in de finale. “We springen onder de overkapping bij Decathlon voor de deur”, vertelt Eelco Sintnicolaas, Nederlands kampioen zevenkamp en een van de initiatiefnemers. “Vanaf de roltrap heb je er goed zicht op. Vlak voor je neus iemand 5 meter hoog zien springen is toch anders dan dat je het op tv ziet. Polsstokhoogspringen is spectaculair, gaaf om het een keer op deze bijzondere locatie te doen.”

Zelf meedoen
Op de stoep voor Omnisport Apeldoorn is een volleyfanzone ingericht. Haal een scorekaart en probeer harder te smashen dan Lonneke Sloetjes (en sneller te sprinten dan Eelco). “En er is nog veel meer te doen”, zegt Robert Horstink, ex-volleybalinternational en toernooidirecteur tijdens de VNL-wedstrijden van de volleybaldames. “Een Meet & Greet met de volleybaldames bijvoorbeeld. En kinderen kunnen een handtekening scoren van sporters, en misschien wel tips van hen krijgen om ook topsporter te worden. Luister naar de prachtige verhalen van topsporters over afzien en hoe mooi het is om daarna succes te hebben. Er zijn clinics waarbij je aan van alles kunt meedoen. Een mooie manier om kennis te maken met verschillende sporten en sporters. Een leuk familie-uitje dat perfect past in Apeldoorn Gezinsstad.”

Sporten is belangrijk
Volleybal en atletiek zijn twee toegankelijke sporten. Apeldoorn is dé volleybalstad van Nederland. En in Omnisport ligt de enige officiële 200 meter atletiekbaan van Nederland. Robert: “Apeldoorn is er goed in om grote sportevenementen binnen te halen. En die worden altijd geplaatst in een breder thema. Zoals voeding en gezondheid. Topvolleybalster Debby Pilon-Stam is er op Hemelvaartsdag ook om gezonde yoghurtjes te verkopen.” Dat is een voorbeeld van de maatschappelijke invloed die sport kan hebben. Eelco: “Het is belangrijk dat kinderen op allerlei manieren leren bewegen. Sporten zorgt voor saamhorigheid en waardevol sociaal leven. Robert en ik willen onze sport promoten en mensen stimuleren om te gaan sporten. Hoe kun je dat beter doen dan iets van topsport te laten zien. En dat doen we op Hemelvaartsdag!”