maandag, maart 4Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Theatervoorstellingen rondom het kunstwerk Sail van Auke de Vries door Brede School Orden

Foto: Susan Nieboer

Drie basisscholen in Orden: OBS Spitsbergen, Sint Victorschool en PCBS De Wegwijzer, hebben de afgelopen maanden gezamenlijk aan een kleine serie theatervoorstellingen gewerkt.

Die serie was afgelopen vrijdag te zien op twee van de drie scholen. Uitgangspunt was het kunstwerk ‘Sail’, van kunstenaar Auke de Vries dat in de vijver van het Sprengenpark in Apeldoorn staat. Belangrijk speerpunt van het project was het vervagen van de grenzen tussen de Brede Scholen in Orden: Het publiek, dat voornamelijk bestond uit ouders, maakte kennis met een andere school dan de school van hun eigen kind.

Stadsdichter Aad van der Waal bedacht in opdracht van Cultuurwijzer (onderdeel van GIGANT, markant in cultuur), en met behulp van de leerlingen uit groep vier de teksten. ‘Sail’  werd voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘Waterhuisjes’. Vragen die de leerlingen stelden waren o.a.: “Waarom hangen er zoveel Waterhuisjes scheef? Had de architect geen goed ontwerpmateriaal? Wat vinden de bewonertjes hiervan? Moeten zij zich nu in hun schuine huisjes voortbewegen met behulp van zuignapjes?”