donderdag, december 7Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Tafel van Vijf muziektheater speelt voorstelling in Paleis Het Loo

Foto: Tafel van Vijf muziektheater

Zaterdagmiddag 14 mei 2022 vindt in Paleis Het Loo in Apeldoorn de première plaats van de voorstelling Willem III: Een Moordfeest, een coproductie van
Tafel van Vijf muziektheater en Paleis Het Loo. In de historische kapel van het paleis, dat hij ooit zélf als zijn zomerverblijf liet bouwen, neemt koning-stadhouder Willem III ons, samen met zijn trouwe bediende én vriend Jan Dam, mee naar het rampjaar 1672.

De liederen en soundscapes verbeelden hun innerlijke wereld. Nederland is in oorlog met alle omringende landen, het volk komt in opstand en de gebroeders De Witt worden vermoord. Willem III komt aan de macht en de stemming wordt al snel beter. Willem en Jan ontwikkelen geniale plannen om Nederland uit te laten groeien tot een Europese grootmacht. Ondanks hun successen komen er barsten in de vriendschap. De mannen veranderen, Jan Dam ontwikkelt zich van een onderdanige dienaar tot een spindoctor avant la lettre. Hun onderlinge strijd vechten ze uit in de vredige kapel van Paleis Het Loo, ’s avonds laat, na afloop van alweer een groot feest…

“De machtige koning-stadhouder Willem III was een gebochelde, astmatische en onzekere man die worstelde met zijn uiterlijk en geaardheid”, zegt Michiel Schreuders, componist, muzikant en artistiek leider van Tafel van Vijf muziektheater. “Hij was echter ook een zeer succesvol stadhouder en de machtigste Oranje ooit.” Dat is waar de voorstelling in essentie over gaat. Ambitie versus onzekerheid, zowel maatschappelijk als in de liefde. Kun je je onzekerheid overwinnen door een succesvolle carrière? Is macht de sleutel tot persoonlijke vrijheid? Het programma start met een op de voorstelling toegespitste rondleiding door het onlangs heropende gerenoveerde paleis, gevolgd door de voorstelling in de kapel.

Vertrouwen
Michiel Schreuders: “De kennis over de geschiedenis maakt mij minder verontwaardigd, boos en angstig om het heden. Onderdrukking, geloofstwisten en oorlogen zijn gruwelijk. Toch vind ik in de verhalen uit ons verleden hoop voor de toekomst. Je ziet altijd weer dat mensen hun vrijheid niet laten afnemen. Elke keer weer staan er mensen op die een oplossing zoeken en een uitweg vinden.”

Over Tafel van Vijf muziektheater
Tafel van Vijf muziektheater, opgericht in 2005, verbindt theater en muziek met geschiedenis en erfgoed. Het gezelschap maakt hedendaags muziektheater over actuele thema’s, gekoppeld aan parallelle verhalen uit onze geschiedenis en verbonden met historische locaties. Tafel van Vijf muziektheater werkt structureel samen met het Rijksmuseum en Paleis Het Loo en op projectbasis met onder andere het Frans Hals Museum en Prinsenhof Delft. Ze richten zich met name op scholieren van 14 t/m 18 jaar maar hun voorstellingen worden ook zeer gewaardeerd door volwassenen.

Over Paleis Het Loo
In 1684 kochten koning-stadhouder Willem III en prinses Mary een klein kasteel: Het Oude Loo. Ernaast liet het jonge echtpaar een nieuw zomerverblijf bouwen: Paleis Het Loo. Koningen en koninginnen maakten van het paleis een thuis. Sinds 1984 is Paleis Het Loo een zelfstandig nationaal museum. Op 14 april 2022 ging het paleis weer open na een vernieuwing om de collectie beter te kunnen behouden. Zo ontstond de mogelijkheid het paleis nog verder terug te brengen naar hoe het was in de 17e eeuw. Een plek waar oud en nieuw samenkomen. Waar geschiedenis is geschreven én wordt gemaakt.

Uitvoeringen in de historische kapel van Paleis Het Loo in Apeldoorn

Publieksvoorstellingen
za 14 mei 2022 | 13.00 uur | besloten première
do 2 juni 2022 | 13.00 uur
vr 3 juni 2022 | 13.00 uur
Schoolvoorstellingen
wo 11 mei t/m vr 3 juni 2022
Ook in 2023 en 2024 wordt ‘Willem III: Een Moordfeest’ tientallen keren in Paleis Het Loo uitgevoerd.
Tickets zijn binnen enkele dagen te koop via de ticketshop van Paleis Het Loo.