vrijdag, mei 24Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Carel Kraayenhof en Matangi Quartet bundelen krachten voor CODA Classique

Foto: Pixabay

CODA presenteert in samenwerking met dirigent Emile Engel CODA Classique; een reeks bijzondere, klassieke concerten waarmee CODA verbinding legt tussen beeldende kunst, literatuur, muziek en de zintuigen. Tegen de achtergrond van de tentoonstelling Inside the outside – pioniers in fotografie spelen Carel Kraayenhof en het Matangi Quartet muziekstukken van Beethoven en Piazzolla. Beethoven deelt met Piazzolla en de kunstenaars in Inside the outside een belangrijk uitgangspunt bij en voor het maken van zijn werk: kunst moest volgens hem onafhankelijk, grensverleggend en visionair zijn. En wat Beethoven was voor de klassieke muziek, was Astor Piazzolla voor de tango. Het Matangi Quartet en Carel Kraayenhof laten op donderdag 12 mei in CODA Museum horen hoe dat klinkt.

Beethoven staat voor fascinerende muziek die ons beroert en in vervoering brengt. Maar de muziek van Beethoven staat ook voor een houding en een open benadering van de kunsten die hij deelt met Astor Piazzolla. Piazzolla was op jonge leeftijd succesvol als bandoneonist in beroemde tango-orkesten, maar al snel stopte hij bijna helemaal met het spelen van de tango. Hij zocht iets anders en begon met het bestuderen van klassieke componisten als Béla Bartók en Igor Stravinsky. Daarnaast studeerde hij orkestdirectie bij Hermann Scherchen en luisterde hij veel naar jazz. Zijn zoektocht naar een eigen stijl obsedeerde hem, evenals zijn verlangen naar het willen verleggen van de grenzen van de traditionele tangomuziek.

Op 16 december 2020 was het 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren en Astor Piazzollo zou op 11 maart 2021 honderd jaar geworden zijn. Dat vieren Carel Kraayenhof en het Matangi Quartet met dit concert in CODA Museum door de twee grootmeesters met elkaar in verbinding te brengen. Het eigenwijze van Beethoven en Piazzolla, hun zoektocht naar een eigen ‘stem’ en de houding van beide componisten zijn precies de redenen waarom en waardoor het Matangi Quartet en Carel Kraayenhof zich zo verwant voelen met deze twee grootheden. Deze vijf musici kleuren niet altijd binnen de muzikale lijntjes en laten zich ook niet temmen door muzikale regels en klassieke usances. Samen gaan ze op een muzikale ontdekkingsreis door de vooruitstrevende ritmes en harmonieën van Beethoven en de onconventionele tangocomposities van Astor Piazzolla. Carel Kraayenhof en het Matangi Quartet werkten in 2002 samen aan de cd Street-tango en speelden daarna nog op verschillende festivals en tijdens concerten. Dat smaakte naar meer en voor de concertreeks CODA Classique besloten zijn wederom hun krachten te bundelen.

Tickets en Toegang
Kaarten voor dit concert op donderdag 12 mei koop je hier.
Kaarten voor het solorecital van Marietta Petkova op donderdag 9 juni zijn hier te koop.