woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Succesvolle scholenstrijd tegen elektronisch afval

Foto: Peter Lous | Gemeente Apeldoorn

Apeldoornse scholen verzamelen 3.908 elektronische apparaten tijdens E-waste Race Apeldoorn 2022. De race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met elektronica. Groep 7 van basisschool De Horst werd de winnaar.

Leerlingen van tien basisscholen uit de gemeente Apeldoorn hebben afgelopen maand een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Apeldoorn. In totaal zamelden zij, met hulp van buurtbewoners, maar liefst 3.908 oude elektronische apparaten in en werden er 18 reparaties uitgevoerd bij Repair Café Foenix.

Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven, maar wordt het hergebruikt en gerecycled. Groep 7 van basisschool De Horst werd met 1.029 ingezamelde apparaten winnaar van de E-waste Race. Projectleider Sharepair Carla Fransen van gemeente Apeldoorn overhandigde 17 juni de prijs aan de trotse winnaars. De klas krijgt een leerzame schoolreis naar NEMO in Amsterdam. Op de tweede plek eindigde groep 7 en 8 van de Terebint met 1.487 apparaten en 18 reparaties.

Bewuster omgaan met elektronica
Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met elektronica. De race begon met een leerzame interactieve gastles over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Wethouder van Veluwe, Klimaat en Energie Danny Huizer: “Het is fantastisch om te zien met hoeveel enthousiasme de kinderen de afgelopen weken aan de slag zijn gegaan met het inzamelen van e-waste. Gelukkig worden we samen steeds bewuster van het belang van recyclen en repareren. Als gemeente hebben we duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel staan, dus ik ben trots op de kinderen en dit mooie resultaat.”

Citruspers tot dvd-speler
Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen zij extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

De volgende basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: De Poort, De Schakel, De Diamant Beemte, De Ploeg, De Horst, Het Woudhuis, Sprengenpark, De Marke, De Terebint en De Dalk.

Repareer of recycle uw e-waste
De E-waste Race Apeldoorn is een initiatief van de gemeente Apeldoorn en Heel Apeldoorn Repareert in samenwerking met Foenix en Circulus. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Voor tips om uw apparaat te (laten) repareren kunt u kijken op heelapeldoornrepareert.nl. Hier vindt u reparatietips en een handige kaart met professionele reparateurs en repair cafés die uw apparaat een tweede leven kunnen geven.

Wilt u een elektronisch apparaat toch weggooien? Dan kunt u het veilig inleveren voor recycling bij  uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation.