zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

PET-CT scan geopend in Gelre ziekenhuizen

Foto: medische fotografie Gelre Zieknhuizen

Gelre ziekenhuizen heeft op 31 januari de nieuwe PET-CT scanner officieel geopend. Deze state-of- the-art scanner van Siemens is een lang gewenste aanvulling op de reeds aanwezige apparatuur van de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde op locatie Apeldoorn. De aanschaf past binnen de ontwikkelingen bij Gelre rondom het speerpunt oncologie.

Wat is een PET-CT scan?
Een PET-scan (positron emissie tomografie) is een beeldvormend onderzoek. Met een kleine hoeveelheid radioactieve stof die de patiënt krijgt ingespoten, worden veranderingen in de stofwisseling van cellen in beeld gebracht. Op deze manier worden bijvoorbeeld ontstekingen opgespoord of kanker. Een CT (computertomografie)-scan die gebruikt maakt van röntgenstraling geeft de vorm en precieze ligging van het orgaan aan. Dankzij deze combinatie kan zowel de aard als de plaats van de afwijking zeer nauwkeurig worden vastgesteld. De PET- en CT-camera bevinden zich in twee aparte ringen waar de patiënt liggend op een tafel achtereenvolgens door heen schuift.  Deze nieuwe generatie scanner kan scans maken met een hele lage dosis radioactiviteit. “Dit is vooral van belang voor patiënten die jong zijn, bijvoorbeeld jonge vrouwen met borstkanker en patiënten die vaker een PET-scan nodig hebben,” vertelt nucleair geneeskundige Julia Huijbregts.

Toepassingen
“De PET-CT gebruiken we onder andere bij patiënten bij wie vermoed wordt dat zij kanker hebben of om de uitgebreidheid van reeds vastgestelde kanker vast te stellen. De uitslag beïnvloed de keuze voor de soort therapie, bijvoorbeeld als er uitzaaiingen zijn gevonden. Bij patiënten die behandeld zijn voor kanker, kunnen we met de PET-CT onderzoeken of chemotherapie en/of radiotherapie (bestraling) effect hebben gehad,” vervolgt Huijbregts.

Patiënten in het verzorgingsgebied van Gelre ziekenhuizen Apeldoorn en Zutphen hoeven voortaan niet meer naar Arnhem te reizen voor een PET-CT scan, al blijft de samenwerking met Rijnstate bestaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor patiënten met prostaatkanker, bij wie een specifieke radioactieve stof gebruikt wordt.

De nieuwe PET-CT scanner biedt naast de reguliere patiëntenzorg de mogelijkheid om mee te doen aan wetenschappelijke onderzoeken en de opleiding nucleaire geneeskunde volledig aan te bieden. En dat past bij Gelre ziekenhuizen als topklinisch ziekenhuis.