De gemeente Apeldoorn, samen met wijkvereniging Berg en Bos, Accres en de Apenheul, heeft na jaren van samenwerking besloten om het overloopparkeren definitief op de J.C. Wilslaan te realiseren. Dit besluit werd genomen door het college van burgemeester en wethouders, dat hiermee afziet van de eerder onderzochte optie van een parkeerdek. Vanwege stikstofregels en de ligging nabij Natura2000-gebied bleek een parkeerdek niet haalbaar. Op 21 november zal de gemeenteraad de genomen besluiten bespreken.
Achtergrond en tijdelijke oplossing
De J.C. Wilslaan heeft een tijdelijke functie als overloopparkeerlocatie sinds 2022. Voorheen werd deze functie vervuld door velden bij AGOVV, maar door een wijziging is parkeren daar niet meer mogelijk. Nu wordt de J.C. Wilslaan ingezet op drukke dagen, waarbij parkeerbegeleiders bezoekers doorverwijzen zodra het terrein bij Berg en Bos volloopt. Verbeteringen in de begeleiding en de inrichting van de parkeerplek hebben ertoe geleid dat deze tijdelijke oplossing soepel verloopt en weinig overlast veroorzaakt.
Onderzoek naar parkeerdek en alternatief
In 2022 gaf de gemeenteraad opdracht om de haalbaarheid van een parkeerdek te onderzoeken. Het resultaat hiervan wees uit dat de stikstofregels en de ligging nabij Natura2000-gebied het bouwen van een parkeerdek praktisch onmogelijk maken. In reactie hierop stelde de wijkvereniging Berg en Bos in 2023 voor om het parkeren op de J.C. Wilslaan als definitieve oplossing uit te werken. Dit plan bleek haalbaar en vond steun bij alle betrokken partijen.
Verdere stappen
In afwachting van de definitieve oplossing is eerder dit jaar de vergunningzone in de wijk Berg en Bos verder uitgebreid om parkeeroverlast te voorkomen, met steun van wijkbewoners. Tegelijkertijd is het parkeerterrein beter ingericht om de capaciteit optimaal te benutten, ondersteund door een verbeterde inzet van parkeerbegeleiders.
Ontwerp en participatie
De gemeente gaat verder met de uitwerking van het ontwerp voor de J.C. Wilslaan, waarbij nauw wordt samengewerkt met Apenheul, Accres, de wijkvereniging, hulpdiensten en de provincie. Ook buurtbewoners krijgen de gelegenheid om tijdens een inloopbijeenkomst op het ontwerp te reageren. Omdat een deel van de J.C. Wilslaan binnen een grondwaterbeschermingsgebied ligt, is de provincie betrokken om maatregelen tegen grondwatervervuiling te ontwikkelen.
Reacties van betrokkenen
Wethouder Anja Prins toont zich optimistisch over de nieuwe stappen: “Ik ben blij dat we na lange tijd zicht hebben op een praktische oplossing voor dit vraagstuk. Hoewel ik begrijp dat alle betrokkenen eerst resultaat willen zien, heb ik er alle vertrouwen in dat we dichter bij een definitieve oplossing komen. Dit is goed nieuws voor de wijken rondom Berg en Bos, de Apenheul, ondernemers in het park en natuurlijk de bezoekers.”
Gustaaf van den Brand, voorzitter van wijkvereniging Berg en Bos, benadrukt de voorkeur voor een transferium aan de rand van de stad, maar begrijpt de beperkte mogelijkheden: “De speelruimte voor een structurele oplossing is door regelgeving en juridische kwesties kleiner geworden. We steunen de oplossing op de J.C. Wilslaan mits er geen parkeerdruk en verkeersstromen door de wijk komen. Dit kan worden gerealiseerd als de J.C. Wilslaan van beide zijden wordt gevuld. Een parkeerdek is voor ons geen optie vanwege veiligheids- en overlastkwesties.”
De gemeente Apeldoorn zet hiermee een belangrijke stap richting een structurele oplossing die voldoet aan de wensen van zowel de wijkbewoners als de bezoekers van Berg en Bos en de Apenheul.