zondag, juni 16Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Oude tijden herleven tussen Apeldoorn en Dieren bij terug naar toe

Foto: VSM

‘Terug naar Toen’ is één van Europa’s grootste stoomtreinfestivals. Op 3 en 4 september organiseert de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) weer “Terug naar Toen”! Dan kunnen de liefhebbers van stoom het eerste weekeinde van september op de Veluwe opnieuw genieten.

Onbeperkt met de stoomtrein
Een groot aantal gerestaureerde stoomlocomotieven van de VSM is op beide dagen onder stoom tussen 08:30 en 17:30. Met o.a. een lengte van bijna 23 meter en een dienstgewicht van 130 ton en meer behoren deze machines tot de grootste die er in Europa hebben rondgereden. In principe komen “álle bedrijfsvaardige locomotieven” van de VSM onder stoom.

Ook enkele historische Nederlandse diesellocomotieven worden ingezet op de Koningslijn tussen de stations in Apeldoorn en Dieren. Samen verzorgen zij een intensieve dienstregeling met vele reizigerstreinen en een aantal goederentreinen. De bezoekers kunnen onbeperkt gebruik maken van de vele pendeltreinen tussen Apeldoorn-Beekbergen, Beekbergen-Loenen en Loenen-Eerbeek-Dieren en de festivalterreinen.

Twee festivalterreinen
“Terug naar Toen” kent maar liefst twee festivalterreinen, waartussen de stoomtreinen gedurende de beide dagen heen en weer rijden. Zowel in het Museumstoomdepot in Beekbergen als op station Loenen vergapen jong en oud zich aan de vele attracties, historische stoomvoertuigen oude auto’s en gerestaureerde vrachtauto’s, modelbanen,  kraampjes met stoom- en spoorweg artikelen en informatie. Verder zijn er op beide terreinen gezellige terrassen voor en hapje en een drankje met uitzicht op de treinen en de activiteiten.

Oude stoomtijden herleven in Beekbergen
In het museumdepot Beekbergen beleeft de bezoeker de stoomtijden van toen. Hier wordt van locomotief gewisseld, gerangeerd en wordt de kolen- en watervoorraden van de locomotieven bijgevuld. Op de imposante draaischijf wordt af en toe één van de machtige locomotieven gedraaid.

Nog veel meer stoom in Loenen
Ook in station Loenen bruist het deze beide dagen van de activiteiten, waaronder een draaimolen voor de kinderen en miniatuurtreinen, waarop kinderen mee kunnen rijden. Er komen echt werkende stoomwalsen, stoomtractoren en een zaagmachine in actie. In Loenen staan ook de stands van collega museummaatschappijen en diverse stands met modelbaanartikelen en -occasions. Vanuit Loenen vertrekken de hele dag stoomtreinen via Eerbeek naar Dieren en via Beekbergen (overstappen) naar Apeldoorn.

Kortom, de bezoeker komt op 3 en 4 september ogen en oren te kort, terwijl men wordt ondergedompeld in de wereld van nostalgische stoom en spoorwegen. Een aanrader voor het hele gezin. Meer informatie zoals de dienstregeling en de online voorverkoop is te vinden op www.stoomtrein.org. Boek snel je tickets online met voorverkoop korting.