zondag, juni 16Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Opening Royal Light Festival zet spotlight op Apeldoorn aan

Foto: Apeldoorn Partners

Van een enorm blauw gekleurde stadspoort op de Loolaan tot een interactieve wand in de binnenstad: na maanden voorbereiding kan het publiek nu écht genieten van de allereerste editie van het Royal Light Festival in Apeldoorn. Op woensdagavond 15 maart vond de opening plaats door de burgemeester van Apeldoorn Ton Heerts. Duizenden mensen waren tijdens de openingsavond op de been om de zeven lichtkunstwerken op de route te bewonderen. Het gratis toegankelijke lichtfestival is nog tot en met zondag 19 maart te bezoeken in Apeldoorn.

Grootse opening door burgemeester
In het Koninklijk Park opende de burgemeester van Apeldoorn in het bijzijn van duizenden mensen het festival, waarna 300 lichtgevende vogels van lichtkunstwerk ‘Vrij’ één voor één het Koninklijk Park bij Paleis Het Loo verlichtten. Een magisch openingsmoment waar naast de vele bezoekers en partners ook vele kunstenaars bij aanwezig waren. Lichtontwerper Rogier van der Heide is niet alleen curator van deze eerste editie van het lichtfestival, hij richtte ook het Amsterdam Light Festival op én is het brein achter diverse lichtkunstwerken op de route. Franse kunstenares Cindy Lo was tijdens de openingsavond present om te vertellen over haar werk in het Oranjepark en stadsrapper Marcos gaf een live performance bij zijn werk op De Naald. Het publiek kon tijdens de openingsavond kennis maken met nog meer nationaal en lokaal talent.

Bijzonder stembureau
Apeldoorners die hun stem uitbrachten voor de Provinciale Statenverkiezingen, konden dat woensdagavond doen tijdens een kleurrijke lichtshow in de Grote Kerk. Het lichtkunstwerk ‘A Royal Treat’ van Michel Suk zette de kerkgewelven in de spotlights. Onder de vele inwoners die het rode potlood hier ter hand namen was ook burgemeester Ton Heerts. “Ongetwijfeld het mooiste stemlokaal van Nederland”, aldus Heerts.

De verwachtingen voor lichtfestival Royal Light Festival waren hooggespannen, maar reacties van enthousiaste bezoekers liegen er niet om. ‘’Wat een belevenis was het Royal Light Festival! Heel vernieuwend, een aanwinst voor Apeldoorn én uitnodigend voor jong en oud. Fantastisch dat je op het Raadhuisplein je eigen schaduw tot kunst kunt verheven. Volgend jaar meer?!’’ vertelt Apeldoorner Saskia van der Krol. De Loolaan was tijdens de opening afgesloten voor verkeer waardoor de lange en statige laan eenmalig werd omgetoverd tot wandel- en fietspromenade. Ook de organisatie kijkt terug op een geslaagde openingsavond. Directeur-bestuurder van citymarketingorganisatie Apeldoorn Partners Claudi Groot-Koerkamp is trots dat het gelukt is een dergelijk event samen met veel partijen in de stad te organiseren: “Met dit festival zetten we Apeldoorn op de kaart als dé groene en royale hoofdstad van de Veluwe.”

Programma komende week
In deze eerste editie werpen zeven lichtkunstwerken bijzonder licht op Apeldoorn en vertellen samen het verhaal van de stad: een plek omringd door groen met een rijk, koninklijk verleden. Er zijn per kunstwerk audiofragmenten te beluisteren via de website of eenvoudig op de route via een QR code op de informatieborden, met het verhaal achter het kunstwerk. En naast de lichtkunstroute met de kunstwerken staat er de komende dagen meer op het programma.

Theater Orpheus presenteert buitenoptredens en organiseert op zaterdag een gratis lampionnenoptocht voor basisschoolkinderen. Cultuurinstellingen ACEC, GIGANT en CODA haken aan met eigen lichtkunstwerken van lokaal talent. Proef-Locaal Het Achterom, Mr. Murk en De Pizzabakkers sluiten ook aan met eigen (projectie)installaties. Paleis Het Loo en Theater Orpheus presenteren speciale dinerarrangementen in het kader van het lichtfestival. Bezoekers kunnen dagelijks terecht bij horecaondernemers op de route voor drankjes en versnaperingen. Het meest actuele overzicht van alle horecapunten en activiteiten is te vinden op de website.

De organisatie van Royal Light raadt voor de ultieme beleving aan om te starten vanaf Paleis Het Loo. Parkeren op de reguliere parkeerplaats bij Paleis Het Loo is dan ook gratis voor bezoekers. Een gratis pendelbus rijdt heen en weer over de Loolaan om bezoekers weer terug naar beginpunt te brengen. Het Royal Light Festival is iedere avond vanaf 19.00 uur gratis te bezoeken en duurt tot en met zondag 19 maart.