woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Ook mensen met een beperking gaan stemmen voor gemeenteraad

Foto: Pixabay

Op Woonzorgpark Groot Schuylenburg in Apeldoorn wordt op maandag 14 maart 2022 een speciaal stembureau ingericht. Cliënten kunnen hier samen met hun begeleider, verwant of vrijwilliger hun stem uitbrengen. Bram, voorzitter van de cliëntendeelraad van ’s Heeren Loo regio Apeldoorn vormt samen met cliëntcoach Janine een Prokkelduo. Beide zijn dus officieel stemlid.

Gemeente Apeldoorn is één van de 125 gemeenten die dit jaar een speciaal stembureau voor mensen met een verstandelijke beperking heeft. Stichting Prokkel, initiatiefnemer van deze campagne, zorgt er samen met zorgaanbieders en gemeenten zo voor dat ook mensen met een licht verstandelijke beperking betrokken worden bij dit democratische proces. Zo ook dus op woonzorgpark Groot Schuylenburg, onderdeel van ’s Heeren Loo regio Apeldoorn.

Bram woont al 58 jaar bij ’s Heeren Loo. Hij vindt het leuk om te helpen, maar dat niet alleen: ‘Verkiezingen zijn belangrijk zodat niet altijd dezelfde partijen op 1 plek blijven zitten.’ Hij hoop dat alle cliënten gaan stemmen. ‘Je bent belangrijk en het is belangrijk dat je laat weten wat je wilt. Doen dus. Ga alsjeblieft. Laat je stem horen!’

Verkiezingstaal (on)begrijpelijk
Om de cliënten te ondersteunen hebben cliëntcoaches Janine en Anja alle politieke partijen in de gemeente gevraagd om hun standpunten in begrijpelijke taal te verwoorden. ‘Dit overzicht staat in de Schuylenburg Krant, een krant speciaal voor onze cliënten. Daarnaast is de Verkiezingskrant van ProDemos in begrijpelijke taal op alle locaties verspreid en was er een training van De Academie voor Zelfstandigheid over verkiezingen en stemmen.’ Zowel Janine als Bram vinden dat alles nog veel toegankelijker en begrijpelijker mag. Bram: ‘Ze moeten gemakkelijke woorden gebruiken. Kom eens langs zodat je kunt zien wat de zorg is en dan kunnen ze meteen naar ons luisteren.’ Janine voegt daaraan toe: ‘1 op de 17 mensen heeft een lichte verstandelijke beperking. Deze mensen wil je toch ook bereiken?’

Het inclusieve stembureau is op 14 maart alleen geopend voor mensen die wonen of werken bij ’s Heeren Loo regio Apeldoorn en gaat op inschrijving.