woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

CODA Cultuurhuis en Theater Orpheus kleuren blauw en geel als steunbetuiging aan Oekraïne

Foto: Pixabay

De culturele sector is, zoals iedereen, diep geschokt door de ontwikkelingen in Oekraïne. Om solidariteit te tonen en om medeleven en steun te betuigen lanceert de sector op 4, 5 en 6 maart aanstaande de landelijke campagne #hArtforUkraine. CODA Cultuurhuis en Theater Orpheus in Apeldoorn sluiten zich aan en verlichten de gevels vanaf vrijdag 4 maart in het blauw en geel van de Oekraïense vlag.

CODA publiceert daarnaast op de website elke dag een gedicht dat troost, hoop, steun en schoonheid biedt. In de vaste collectiepresentatie op De Verdieping in CODA (gratis toegankelijk) is een vitrine ingericht met kunstwerken, sieraden en objecten in blauw en geel. CODA directeur Carin Reinders: “De situatie in Oekraïne stemt de wereld droevig. Daar zijn wij geen uitzondering op. Wij vinden het van belang om vanuit onze collecties en in samenwerking met ons collega’s een bijdrage te leveren en zo solidariteit te tonen, onze steun te betuigen en verbinding te leggen.”

Orpheus organiseert op vrijdag 11 maart een benefietconcert waarvan de volledige kaartverkoopopbrengst aan Giro 555 gedoneerd zal worden. Phion zal die avond één van de mooiste soloconcerten voor viool die de romantiek ooit heeft voortgebracht ten gehore brengen; die van Tsjaikovski. Samen met het zonnige tweede van Brahms vormt dit een prachtig programma waarin de romantiek hoogtij viert. “We kunnen de situatie in Oekraïne niet veranderen, wel kunnen we op deze manier als culturele organisaties en als samenleving een (financiële) bijdrage leveren voor hulp aan de getroffenen in Oekraïne en de vele vluchtelingen. Door cultuur weten we ons verbonden met elkaar en met Oekraïne”, aldus Mirjam Barendregt, directeur Orpheus. Tickets voor deze benefietavond zijn te verkrijgen via orpheus.nl. Aankomende zaterdag kunnen de bezoekers van Orpheus genieten van Snert van de Chef. Voor € 5,- krijgen zij een lekkere kom soep waarvan de volledige opbrengst naar Giro 555 zal gaan. Daarnaast roepen zij de bezoekers op om ook zelf te doneren en zo de bevolking van Oekraïne te steunen in deze verschrikkelijke tijd.

Kom in actie en doe mee!
Een bijdrage leveren aan deze actie? Dat kan. Stuur jouw suggestie, gedicht of dichter met een korte toelichting naar pr@coda-apeldoorn.nl, post een foto van de CODA en Orpheus gevels op je socials of deel de CODA en Orpheus posts met #hArtforUkraine en door CODA (@codaapeldoorn) en Orpheus (@TheaterOrpheus) te taggen.