zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Ons Huis levert eerste energiezuinige huurwoningen Julianakwartier op

Foto: Peter Lous.

Woningstichting Ons Huis leverde vrijdag 29 mei de eerste 5 energiezuinige huurwoningen in Julianakwartier op aan de nieuwe bewoners. In totaal bouwt Nijhuis voor Ons Huis 45 eengezinswoningen op de prachtige plek waar ooit het Julianaziekenhuis stond. De Apeldoornse woningcorporatie komt hiermee tegemoet aan de groeiende behoefte aan sociale huurwoningen. De woningen zijn gasloos, hebben een energiezuinige warmtepompinstallatie en zonnepanelen op het dak. Daarmee voldoen de woningen nu al aan de energie-eisen die vanaf 2021 gelden voor woningen.

Coronaproof
Het feestelijke moment werd ‘coronaproof’ gevierd. Medewerkers van Ons Huis en van aannemer Nijhuis hielden keurig anderhalve meter afstand van de nieuwe huurder door de eerste symbolische sleutel met een drone uit te reiken. Vanwege de richtlijnen die gelden om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan, moesten de medewerkers van de corporatie al eerder creatieve oplossingen zoeken voor de toekomstige bewoners van de nieuwbouwwoningen. Een kijkmiddag zat er niet in. Daarom regelde Ons Huis op 2 verschillende momenten in het bouwproces een filmpje waarin medewerkers een rondleiding gaven door de nieuwe woningen.

Duurzaam en betaalbaar
De woningen zijn gebouwd volgens de BENG-eisen (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Dat komt overeen met label A+++. De woningen hebben een lage energiebehoefte. Ze zijn goed geïsoleerd, gasloos, beschikken over zonnepanelen en over een duurzame warmtepompinstallatie die voor verwarming zorgt. Daarmee wonen de huurders niet alleen in een comfortabele woning. Ze zullen het ook merken aan de lage energierekening.

Voor Ons Huis voldoen de woningen hiermee aan haar doelstellingen duurzaamheid, betaalbaarheid en beschikbaarheid. Ook in haar bestaande woningen investeert de corporatie volop in energiebesparende maatregelen. In 2020 moet het energielabel van alle 6000 Ons Huis-woningen in Apeldoorn gemiddeld B zijn.

Onder de huurtoeslaggrens
Na de zomer van 2019 startte aannemer Nijhuis in opdracht van Ons Huis met de bouw van de 45 sociale huurwoningen met jaren ’30 uitstraling. Het zijn allemaal eengezinswoningen met 3 slaapkamers en een zolderetage in 3 verschillende typen: hoekwoningen, tussenwoningen en tussenwoningen met een dwarskap. De huurprijzen liggen onder de huurtoeslaggrens. Dat betekent dat huurders, afhankelijk van hun inkomen en huishouden, in aanmerking kunnen komen voor huurtoeslag. Ons Huis levert het project in fases op. De laatste woningen worden na de bouwvak opgeleverd.