woensdag, december 6Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Je bezoek aan de binnenstad: we zijn er klaar voor

Foto: Gemeente A[eldoorn
De binnenstad is klaar voor de volgende fase in de corona-aanpak. In Apeldoorn willen we vanaf 1 juni veilig, vriendelijk en verantwoord kunnen genieten van alles wat de binnenstad te bieden heeft. Of dat lukt bepalen we samen, als winkelend publiek, ondernemers en de gemeente. Om de kans op succes te vergroten hebben we verschillende maatregelen genomen. Op die manier kunnen we samen optimaal genieten van de zomer in de binnenstad.

Een belangrijke stap is de opening van de horeca en de terrassen vanaf maandag 1 juni. Ondernemers hebben uitgebreide plannen gemaakt om dit goed en veilig te doen. Daarnaast veranderen hier en daar de looproutes, verhuist een deel van de markt en komt er een fietsparkeerverbod. In dit artikel vind je een overzicht van alle maatregelen.

Terrassen op bekende plekken

De bekende horecapleinen in de binnenstad hebben een plan gemaakt om gasten veilig en verantwoord te ontvangen. Vanaf maandag 1 juni, 12:00 uur kan iedereen genieten van een drankje op de bekende pleinen van de stad en daarbuiten.

Terrassen op nieuwe plekken
Vanaf maandag is het ook mogelijk om op nieuwe plekken te genieten van een hapje en een drankje. In het Oranjepark, het Beekpark en op Crescent West aan het Stationsplein worden tijdelijke terrassen ingericht. Kom lekker genieten op deze mooie plekken. Je spreidt de drukte én helpt ondernemers aan omzet.

Aangepaste looproutes op vijf plekken in de stad
Anderhalve meter afstand houden. Op een aantal drukke en krappe plekken in de stad lukt dat echt niet als we niets zouden veranderen. Daarom zijn op vijf plekken in de stad de looproutes veranderd. Vanaf maandag 1 juni 12:00 uur zijn die aanpassingen van kracht op het Caterplein, de Kapelstraat en rondom het oude raadhuis. De Hoofdstraat wordt op het stuk tussen de Oranjerie en het Raadhuisplein gescheiden, waardoor twee looprichtingen ontstaan. Daarnaast wordt de Prinsengang afgesloten voor een periode van drie maanden. In de smalle Kapelstraat wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd en mag niet meer worden gefietst. Op drukke dagen helpen verkeersregelaars je op de juiste manier door de stad te lopen. Dit doen ze voor jouw veiligheid, dus wees een beetje vriendelijk.

De Markt
Vanaf zaterdag 30 mei 2020 is de Markt te vinden op het Marktplein en in de Markstraat. Hierdoor is op het Raadhuisplein weer ruimte om de terrassen op te bouwen en te gebruiken. Het betekent wel dat de Marktstraat op zaterdag is afgesloten voor gemotoriseerd vervoer en fietsers. De fietsenstalling is te voet bereikbaar.

Openbare toiletten weer open
Alle openbare toiletten zijn weer open in de binnenstad. In de museumpassage bij de doorgang Nieuwsstraat/Roggestraat worden extra toiletten geplaatst, vanwege de aanloop naar de terrassen. Deze extra toiletten zijn per 1 juni te gebruiken. De toiletten worden extra vaak schoongemaakt. Wil  je naar het toilet, maar staat er een lange rij? Loop even door naar de volgende, om te voorkomen dat er veel mensen bij elkaar staan en wegen geblokkeerd worden.

Verboden te parkeren: fietsen en reclameborden
Ruimte voor anderhalve meter: dat is wat we zoeken. Door zoveel mogelijk obstakels uit de straten weg te halen, krijg je meer ruimte. Vanaf 6 juni geldt een uitstalverbod voor ondernemers in de binnenstad. Dus reclameborden, bakken of rekken met producten en dergelijke mogen niet meer buiten staan. Ook is er vanaf 6 juni een fietsparkeerverbod in de Apeldoornse binnenstad. Zomaar ergens je fiets even achterlaten mag niet meer. De fiets moet echt in de stalling of in een fietsenrek. Dit weekend is dat nog een verzoek. Maar fietsen die vanaf 6 juni buiten de stallingen of de fietsbeugels geparkeerd zijn, worden weggehaald. Via de app Fietsplek is te zien welke stalling op uw route ligt, en hoeveel plek daar nog is. Zet deze app dus op je smartphone en check deze voordat je vertrekt! Voor bewoners van de binnenstad is het mogelijk om 24/7 hun fiets te parkeren in de stad.

#samen
Uiteraard geldt in de hele binnenstad, ook in alle winkels en op alle terrassen, dat iedereen de richtlijnen van het RIVM en het Rijk moet volgen. De ondernemers en horecaondernemers zijn hierop goed voorbereid. Je kunt ze helpen door je aan de richtlijnen te houden. Ondernemers zorgen voor het binnenzetten van de reclameborden, jij zorgt voor het stallen van je fiets in de stalling en de gemeente zorgt dat voor de rest. Zo zorgen we samen voor meer ruimte en dus een veilige binnenstad.

Vermijd de drukte met gezond verstand
Op alle plekken in de binnenstad geldt nog steeds dat je drukte moet vermijden. Zie je dat het erg vol is op het terras? Of dat er veel mensen op de markt lopen? Kom dan op een later moment terug. Via de social media kanalen van de gemeente Apeldoorn en via tekstkarren op de toegangswegen geven we een signaal af bij drukte dreiging in de binnenstad. Op dit moment werkt de provincie Gelderland aan een app waarop de drukte in Gelderland en dus ook in Apeldoorn kan worden bekeken. Deze app is naar verwachting eind juni beschikbaar.