zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Olympisch kwalificatietoernooi volleybalsters in Apeldoorn!

Foto: FIVB

De volleybalsters van Oranje krijgen van 7 t/m 12 januari 2020 een unieke kans om zich voor eigen publiek te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio. De Nevobo is erin geslaagd om de organisatie van het Europees olympisch kwalificatietoernooi (OKT) binnen te halen, het laatste toernooi waar een ticket voor Tokio kan worden verdiend. Nederland strijdt met zeven andere landen om één beschikbaar ticket. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Apeldoornse Omnisport.

Ideale randvoorwaarden voor Oranje
Door het OKT in Nederland te organiseren, creëert de Nevobo de ideale randvoorwaarden voor Oranje om te presteren. De equipe van bondscoach Jamie Morrison zal na een korte voorbereidingsperiode op Papendal niet hoeven te reizen, en nog belangrijker, het zal haar wedstrijden voor 6000 enthousiaste Oranje supporters mogen spelen. Voor de organisatie van het OKT zoekt de Nevobo de samenwerking met sportkoepel NOC*NSF, het ministerie van VWS, de provincie Gelderland en de gemeente Apeldoorn.

“Geweldig nieuws voor de meiden en de staf”, reageert technisch directeur Joop Alberda. “Het is ons doel om Nederland voor eigen publiek een olympisch ticket te zien halen. De Nederlandse fans en de evenementenorganisatie van de Nevobo hebben de Europese volleybalbond CEV overtuigd om het toernooi aan ons toe te wijzen.”

Olympisch kwalificatietraject
Aan de Olympische Spelen van Tokio mogen in totaal twaalf landen deelnemen. Naast gastland Japan zijn er dus slechts elf tickets beschikbaar. De eerste zes tickets werden verdeeld tijdens de intercontinentale OKT’s die begin augustus werd gespeeld. Oranje verloor tijdens dat toernooi in het Siciliaanse Catania in de beslissende wedstrijd met 3-0 van Italië. Naast Italië plaatsten ook de grootmachten Servië, China, de Verenigde Staten, Brazilië en Rusland zich al. In januari 2020 worden de laatste vijf tickets verdeeld op de continentale OKT’s.

Opzet OKT Apeldoorn
Aan het Europese OKT nemen behalve Nederland de volgende zeven landen deel: Turkije, Duitsland, Bulgarije, Polen, België, Kroatië en Azerbeidzjan. De acht landen worden verdeeld over twee poules van vier. De beste twee landen per poule plaatsen zich voor de halve finales. Na de halve finales wordt op zondag 12 januari in de allesbeslissende finale om het enige beschikbare ticket gespeeld.

Volleybalsters drie keer eerder actief op Olympische Spelen
De Nederlandse volleybalsters namen drie keer eerder deel aan de Olympische Spelen: Barcelona 1992 (6e plaats), Atlanta 1996 (5e plaats) en in Rio de Janeiro 2016 (4e plaats).

Binnenkort meer info over kaartverkoop
Nu de Europese volleybalbond CEV witte rook heeft gegeven voor de organisatie in Nederland, zal er zo snel mogelijk een wedstrijdschema worden gepubliceerd. Houd volleybal.nl en de sociale kanalen van de volleybaldames in de gaten om te zien wanneer de kaartverkoop start.