dinsdag, april 16Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Monument voor nabestaanden suïcide ontvreemd

Foto: GGNet

Op het GGNet terrein ‘De Wellen’ aan de Deventerstraat in Apeldoorn is – vermoedelijk in de nacht van 13-14 augustus – een bronzen monument ter nagedachtenis aan slachtoffers van suïcide ontvreemd. Door deze “onmenselijke daad” kunnen nabestaanden van mensen die suïcide pleegden hier niet meer terecht om te herdenken. Met de aanstaande Week van Suïcide Preventie (4-10 september) is dat extra wrang. Tenzij het op tijd wordt teruggebracht.

De sculptuur “Het leven is groter dan ik zelf ben” werd gemaakt door beeldend kunstenaar Hanspeter Nagtegaal. Het werd op 25 november 2009 onthuld door burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn, in aanwezigheid van nabestaanden. De onthulling kreeg destijds veel media-aandacht, omdat niet eerder een monument werd geplaatst voor de nabestaanden van suïcide. Het monument is bedoeld als herdenkingsplek voor nabestaanden, waar zij kunnen stilstaan bij de zelfgekozen dood van hun naaste. Manager Remco Uenk van GGNet in Apeldoorn is niet te spreken over de diefstal. “Het beeld en de plek heeft bij veel mensen een speciale plek gekregen. Hier komen zij om hun dierbaren die door suïcide om het leven zijn gekomen te herdenken. Zelfs als wij het terrein in 2024 hebben verlaten, blijft dit stuk van het terrein een openbare buitenruimte, met plek voor het monument. Het is onvoorstelbaar dat dit speciale monument is gestolen”. Hanspeter Nagtegaal is geschokt: “Het is een gewetenloze daad”. Extra wrang is dat Hans het beeld vervaardigde na de suïcide van zijn zoon Jochem.

GGNet heeft aangifte gedaan bij de Politie en er zijn attributen aangetroffen in de nabijheid van de sokkel waar het beeld op stond. Op zaterdag 10 september is het Wereld Suïcide Preventie Dag. Bij uitstek de dag dat nabestaanden hun dierbaren herdenken. Remco: “We hopen natuurlijk dat het monument vóór 10 september weer terecht is”.

Heeft u iets gezien of gehoord? Laat het de politie weten via 0900-8844.