vrijdag, mei 24Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Minifestival NJO Muziekzomer Gelderland en Theater Orpheus

Foto: NJON

Op 15 & 16 augustus, in wat het slotweekend van de NJO Muziekzomer Gelderland 2020 zou zijn geweest, organiseren het NJO en Theater Orpheus een tweedaags minifestival in dit theater in Apeldoorn, met Jeugdorkest Nederland, saxofoniste Kika Sprangers en het Pelargos Kwartet!

Nadat de live-editie van de NJO Muziekzomer Gelderland, het zomerfestival van het Nationaal Jeugdorkest dat normaal gesproken onder andere plaatsvindt in Theater Orpheus, niet door kon gaan wegens de uitbraak van het coronavirus bleek gelukkig enige tijd later dat er op beperkte schaal wel weer liveconcerten met publiek mogelijk waren. Theater Orpheus en het NJO besloten de handen ineen te slaan om toch twee dagen een podium te kunnen bieden aan de musici van de toekomst, die staan te trappelen om op te treden.

Op zaterdagavond 15 augustus betreedt het Jeugdorkest Nederland (JON) het podium, uiteraard met voldoende onderlinge afstand. Het JON is hét landelijk jeugdsymfonieorkest voor aanstormend muzikaal talent. In het orkest spelen zo’n 75 getalenteerde jongeren (14-21 jaar) afkomstig uit het hele land. De leden combineren school of een opleiding met de liefde voor hun instrument. Diverse leden van het JON volgen een (voor)opleiding aan een conservatorium. Vanwege de Covid19-crisis moest dit jeugdige orkest de zomertournee schrappen, maar speciaal voor dit minifestival komen de leden o.l.v. vaste dirigent Jurjen Hempel deze avond éénmaal bij elkaar voor een meeslepend concert. Op het programma staan de Maskerade Suite van Aram Katsjatoerian en de Enigma Variations van Edward Elgar, beide zeer geschikt voor een zomerse avond uit.

Op zondagmiddag 16 augustus kunnen bezoekers vanaf 14:30 uur luisteren naar twee ensembles. Multitalent Kika Sprangers, saxofoniste, componiste en arrangeur, geeft acte de presence deze middag met haar Kika Sprangers Kwintet. Zij is de young artist in residence van de NJO Muziekzomer Gelderland van dit én volgend jaar. Kika’s kwintet zal in goed gezelschap zijn van het Pelargos Kwartet, dat het Vierde strijkkwartet van Beethoven zal spelen. De leden van dit kwartet studeren aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en combineren een natuurlijke liefde voor het traditionele strijkkwartetrepertoire met een grote belangstelling voor moderne en hedendaagse componisten.

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.orpheus.nl. Let op: kaarten zijn alleen verkrijgbaar in de voorverkoop, niet aan de deur.