donderdag, mei 23Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Meer inwoners van Apeldoorn kunnen nu energietoeslag van 800 euro krijgen

Foto: Pixabay

Mensen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum kunnen sinds april een eenmalige energietoeslag krijgen van 800 euro netto per huishouden. Burgemeester en wethouders hebben beslist dat nu ook Apeldoorners met een inkomen tot 130% van het minimum dit bedrag kunnen krijgen.

De toeslag kan vanaf nu worden aangevraagd via: www.apeldoorn.nl/energietoeslag. De gestegen energieprijzen zijn voor veel mensen met een laag inkomen een groot probleem. Zij kunnen door de fors gestegen prijzen vaak hun rekeningen niet of nauwelijks meer betalen. Daarom heeft Apeldoorn de regeling nu uitgebreid.

Wethouder Sunita Biharie:
“Veel mensen met een uitkering of een laag salaris hebben iedere maand geldzorgen. Die hoge energieprijzen zijn dan echt een ramp. We binden actief de strijd aan tegen armoede in Apeldoorn. En dit is een eerste stapje.”

De inschatting is dat hiermee ongeveer 1.800 extra huishoudens de toeslag krijgen. Dat zijn vooral werkende inwoners die door een laag loon moeilijk kunnen rondkomen.
Inwoners van wie een eerdere aanvraag is afgewezen, hoeven niet opnieuw een aanvraag te doen. De gemeente bekijkt deze aanvragen binnen 8 weken opnieuw.

De verhoging naar 130% is niet de enige uitbreiding van de regeling. Inwoners met een hoger inkomen die toch in de knel komen door een fors gestegen energierekening, kunnen een beroep doen op de individuele bijzondere bijstand. Dat geldt ook voor mensen van wie de energierekening zo hoog is geworden dat één keer 800 euro niet genoeg is. Zij kunnen een aanvullend beroep doen op de bijzondere bijstand via www.apeldoorn.nl/bijzondere-bijstand.

Armoede bestrijden en energie besparen
Er zijn nog meer plannen om Apeldoorners met een laag inkomen te helpen bij hun energiekosten. Bijvoorbeeld door te besparen op het gebruik van energie. Zo zijn er al energieconciërges van energiecoöperatie deA actief in verschillende buurten. Het college bekijkt hoe dit soort initiatieven uitgebreid kunnen worden. Ook zijn er plannen voor subsidies om woningen te isoleren en duurzamer te maken. Binnenkort komen hiervoor concrete plannen.