woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Mediterrane landschappen in hout in De Maten

Foto: CODA

Houtsnijwerk met mediterrane invloeden is van 14 februari tot en met 15 april te zien in CODA De Maten. Jan Roelofsen uit Apeldoorn exposeert daar werk dat hij tussen 1993 en 2022 maakte. Schilderijen van Italiaanse en Spaanse (landschaps)schilders vormen een belangrijke inspiratiebron.

Tijdens zijn studie kunstgeschiedenis in de jaren 80 in Groningen begon Jan Roelofsen met houtsnijwerk. Hij liet zich inspireren door de schilderijen van pleinen en arcades van de Italiaanse schilder Giorgio de Chirico. Die wilde hij wel eens driedimensionaal in hout uitsnijden. Het strijklicht over het houtsnijwerk zorgt voor de schaduwen die hij bij De Chirico al zo mooi vond. Zo ontstond een nieuwe techniek.

Ook de architectuur van Gaudí vormde destijds een inspiratiebron. Later liet Roelofsen zich leiden door de Catalaanse schilder Santiago Rusiñol en anderen die het landschap van Mallorca ontdekten, waardoor daar een rijke landschapsschildertraditie ontstond. Tot Roelofsens spijt is die nu verdwenen en zucht het eiland onder het massatoerisme.

Uit nostalgie en vooral als eerbetoon aan deze traditie heeft hij verschillende schilderijen vrijelijk in hout nagesneden. Kleur laat hij achterwege, om de stilte en het verdwijnen van deze traditie uit te drukken. Daarnaast is hij het landschap zelf gaan fotograferen tijdens zijn vele wandelingen op Mallorca, om nieuwe thema’s te ontdekken voor zijn houtsnijwerk.

De werken zijn gemaakt tussen 1993 en 2022, allemaal van vurenhouten (meubel)panelen, vaak restanten uit bouwmarkten.

CODA De Maten is te vinden aan Violierenplein 102 in Apeldoorn. Kijk voor de openingstijden op www.coda-apeldoorn.nl