vrijdag, mei 24Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Marc Bouwmeester stopt met topsport

Foto: Sportfoto.nl

Mountainbiker Marc Bouwmeester stopt met onmiddellijke ingang met het beoefenen van zijn sport. De 20-jarige renner uit Loenen brak bij de GP Kivada in Berlicum eind maart voor de tweede keer een wervel in zijn nek. Op advies van de artsen heeft Bouwmeester, die dit seizoen weer uitkwam voor het MijnBAD – Liv/Giant Offroad Team, nu besloten ook niet terug te keren in competitie. “Met een lach en een traan beëindig ik per direct mijn topsportcarrière.”

Bij de WK mountainbike in Australië brak Bouwmeester zijn nek in 2017 op drie plekken. Ditmaal brak hij één wervel. “Helaas is uit de controle gebleken dat ik te maken heb met blijvende ruggenmerg schade”, aldus Bouwmeester. “Dit in samenhang met de andere opgelopen schade in mijn nek, is het medisch gezien onverantwoord en wordt het mij daarom ook ten strengste afgeraden om nog op dit niveau en in wedstrijdverband te sporten. Mijn nek is simpel weg niet meer bestand tegen nog een soortgelijke impact met de gevolgen van dien. Daarom is het voor mij nu zaak om de risico’s te beperken.”

Bouwmeester reed in zijn loopbaan heel wat mooie resultaten bij elkaar en kijkt daar met een goed gevoel op terug. “Ik kan met een enorme glimlach terugkijken op de afgelopen jaren, waarin ik vele hoogtepunten heb meegemaakt. Van Nederlands kampioen worden tot het rijden van internationale kampioenschappen, maar ook de gezelligheid en het plezier die de sport met zich meedraagt. Ik wil iedereen bedanken die daaraan heeft bijgedragen.”

Maatschappelijke carrière
Jan Weevers, teamverantwoordelijke van MijnBAD – Liv/Giant vindt het ontzettend jammer dat Bouwmeester de keus heeft moeten maken om te stoppen. “Het is erg jammer dat Marc dit besluit nu moet nemen”, aldus Weevers. “Hij liet de afgelopen twee jaar weer enorm veel progressie zien en het is jammer dat hij dat nu los moet laten. Van de andere kant, en dat is veel belangrijker, moet je bij dit soort blessures verstandig zijn. Wij vinden het jammer, maar staan volledig achter de keus van Marc om nu te stoppen. We zijn ervan overtuigd dat hij met zijn inzet en enthousiasme ook in zijn maatschappelijke carrière gaat slagen.”