woensdag, april 17Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

De eerste officiële Week van Tweedehands Textiel (WvTT) trapt af in Apeldoorn!

Foto: Leger des Heils

Tijdens de WvTT vraagt de ReShare Store in Apeldoorn, aan de Brinklaan 34, aandacht voor de huidige status van de textielwereld en de impact daarvan op mens en milieu, en ook voor de positieve flow van tweedehands. Zo wordt er op 20 april 2019 gratis stijladvies gegeven aan alle klanten. Zij worden geholpen met het vinden van dat ene unieke item wat hen zo mooi staat, datzelfde item dat iemand anders niet meer draagt en daarom heeft weggedaan. Daarnaast kunnen er de hele week gratis speciale kleedjes worden opgehaald in de Store, waarmee iedereen op Koningsdag zijn eigen pop-up ReShare Store kan openen en daarmee kan laten zien dat zij duurzame fashion belangrijk vinden. 

De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Er wordt meer textiel aangeschaft én afgedankt dan ooit tevoren, de kwaliteit van textiel neemt af en recycling van textiel blijft ver achter. Het belang van tweedehands textiel (kopen of doneren) wordt steeds belangrijker.  Daarom heeft het Leger des Heils het initiatief genomen om dit jaar voor het eerst, van 20 april tot en met  27 april, de officiële ‘Week van Tweedehands Textiel’ (WvTT) tot leven te brengen.

Belang
Er wordt steeds meer kleding geproduceerd en gekocht en de kwaliteit daarvan holt achteruit. In de hoogtijdagen van fast-fashion, waar grote ketens elke maand een nieuwe collectie hebben en items vaak na enkele keren al verwassen zijn, kan tweedehands het verschil maken en daarom is het belangrijk dat dit gestimuleerd wordt. Want de kledingindustrie is enorm vervuilend. Voor het produceren van een kilo katoen is bijvoorbeeld 10.000 liter water nodig, en dan gaat het nog niet over CO2-uitstoot en de chemische middelen die nodig zijn om textiel te verven.

Invulling
Het wordt een week vol offline – en online activiteiten rondom het thema tweedehands textiel. Zo staat de website boordevol leuke artikelen en activiteiten door het hele land, zoals bij de ReShare Store in Apeldoorn. Bovenop onder meer speciale kortingsacties , wordt de week gestart en afgesloten op passende wijze.

Stijladvies
Om de WvTT feestelijk te starten, staat er op 20 april tussen 13:00 uur en 16:30 uur een styliste klaar in de ReShare Store om gratis advies te geven aan shoppers over kleur, stijl én tweedehands shoppen. Hiermee laten zij zien dat het ‘resharen’ (opnieuw delen) van textiel niet alleen belangrijk is, maar ook heel leuk! Klanten kunnen op 20 april ook in alle andere filialen terecht voor gratis stijladvies.

Meer dan 1000 pop-up winkels op Koningsdag
De WvTT eindigt op Koningsdag: dé dag dat heel Nederland bezig is met tweedehands, dus ook kleding. Deze oer-Hollandse traditie van het resharen van tweedehands boedeltjes is precies waar de WvTT om draait. Daarom opent ReShare die dag meer dan 1000 pop-up winkeltjes! Iedereen kan hieraan mee doen door zijn eigen “winkeltje” te openen en zijn tweedehands kleding te verkopen vanaf het unieke ReShare kleedje, gemaakt van gerecycled materiaal. Dit kleedje kan tussen 20 april en 26 april gratis worden opgehaald in de ReShare Store in Apeldoorn en in de andere filialen. Op=op

Mee doen
Voor iedereen die meer wilt weten over het belang én de fun van tweedehands textiel en/of hier graag aan bij wil dragen, is er de website van de WvTT. Daarop worden alle activiteiten en events geplaatst en valt er van alles te lezen over de Week.

Het Leger des Heils heeft het initiatief genomen om de Week van Tweedehands Textiel te laten registreren, maar is nog hard op zoek naar partijen die samen met haar de WvTT een succes willen maken, dit jaar óf volgende jaren!