vrijdag, april 19Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Maandag 22 juli zal Evert van de Veen op het orgel van Beekbergen spelen

Foto: Hervormde Kerk Beekbergen

De orgelcommissie nodigt u van harte uit om het concert te bezoeken. Het hoofdorgel dat bespeelt wordt is het 16 stemmen tellende Koninklijke Schilling orgel, het oudste monument in de Gemeente Apeldoorn.

Het Schilling orgel
Het orgel in de Hervormde Kerk te Beekbergen is in 1779/’80 gebouwd door Johann Gustav Schilling. In zijn tijd “beroemd orgelmaker en organist in de Lutherse Kerk te Deventer” genoemd. Hij had zijn werkterrein hoofdzakelijk in het Duitse grensgebied, met name in het graafschap Bentheim. Het is het enige overgebleven instrument van deze (oorspronkelijke Duitse) Deventer orgelbouwer. Het orgel, dat zich nu te Beekbergen bevindt, was oorspronkelijk gebouwd voor de Hervormde Kerk te Apeldoorn. Stadhouder Willem V en zijn vrouw Wilhelmina van Pruisen, Heer en Vrouwe van de heerlijkheid Apeldoorn, waren de schenkers van het instrument. In de versieringen aan de zijkanten van de kast bevinden zich tussen de bladeren ook nog ‘appeltjes van oranje’. Omstreeks 1835 worden definitieve plannen gesmeed voor een nieuw groter kerkgebouw aan de Loolaan in Apeldoorn. Omdat het Schillingorgel te klein wordt geacht, bepaalt koning Willem I in augustus 1839, dat het instrument aan de kerk in Beekbergen zal worden geschonken. Nadat er een reparatie was uitgevoerd door Naber/Quelhorst in 1822 wordt het orgel in 1842 geschonken aan Beekbergen.

In 1957 wordt het gerestaureerd door Orgelmakerij De Koff.

Daarbij worden diverse aanpassingen gepleegd, onder andere aan de plaats van de speeltafel. Omdat het orgel zich in 1997 in zeer slechte staat bevindt, wordt besloten tot een restauratie/reconstructie van de Naber/Quelhorst situatie van 1822.

In 2003-2005 is het dan zover: deze zorgvuldig voorbereide restauratie wordt onder toezicht van de Rijksdienst voor Monumentenzorg vakkundig uitgevoerd door Orgelmakerij Boogaard uit Rijssen. Bij deze restauratie is de speeltafel weer aan de achterzijde van het orgel geplaatst en zijn alle pijpen gerepareerd of in vergelijkbare stijl bij gemaakt. Tevens is op een aparte windlade tegen de torenwand een vrij pedaal met twee nieuwe stemmen geplaatst.

Recent (juni 2019) is er op verzoek van de organisten onderhoud gepleegd aan de tractuur van het pedaal. Verder is de Scherp 3-4’ vervangen door twee nieuwe registers, te weten de Nasard 3’ en de Terts 1 3/5’. Hiermee zijn de registratiemogelijkheden voor de organisten vergroot en krijgt het volle werk een meer open en minder massieve klank.

De kerk beschikt over een zeer goede akoestiek, waarin het orgel volledig tot zijn recht komt. Het kerkgebouw met orgel functioneert vandaag de dag voor meer dan alleen de kerkdiensten, bijv. concerten, zangavonden enz

Evert van de Veen
Evert werd geboren op 28 december 1963 in Voorthuizen. Al op jonge leeftijd begon hij met het volgen van orgellessen. Na lessen te hebben gevolgd bij zijn oom Evert van de Kamp en bij organist John Propitius, volgde een orgelstudie aan het Utrechts Conservatorium. Aan het conservatorium studeerde hij het hoofdvak orgel bij Theo Teunissen. Na  zijn studie begon Evert als orgeldocent in de regio Voorthuizen.

De in Voorthuizen woonachtige organist geeft jaarlijks vele concerten in Nederland. Om de concertprogramma’s die hij ten gehore brengt zo afwisselend mogelijk te houden en om de kwaliteit van zijn spel te verbeteren studeert Evert steeds weer op nieuwe composities.  Ook in het buitenland geeft hij concerten. Hij gaf concerten in Duitsland, Oostenrijk België, Engeland,  Hongarije en Australië.

Evert van de Veen is   een veel gevraagd koorbegeleider. Evert is ook kerkorganist (“het mooiste aspect van mijn vak”). Hij speelt de zondagse erediensten in de Gereformeerde kerk van Voorthuizen en de Hervormde kerk (PKN) te Putten. Naast organist is Evert ook werkzaam als koordirigent. Op dit moment geeft  hij leiding aan koren te  Ederveen, Staphorst, Putten, Doorn en Elspeet.

Tevens werkte hij mee aan radio en t.v. uitzendingen. Er zijn een aantal solo-orgel CD’s van hem verschenen waarop  hij te beluisteren is op orgels van Nederland, België en Duitsland.    Tevens zijn er verschillende  bundels met koraalbewerkingen voor orgel van zijn hand verschenen.

Het concert begint en eindigt met samenzang   Wij wensen u veel luisterplezier toe.

Als orgelconcertcommissie kunnen wij u deze concerten aanbieden € 7.00   kinderen tot 12 jaar € 3.50 abonnement 5 concerten €30.00 of 8 concerten €40,00

De concerten beginnen om 20:00, de Kerk gaat open om 19:30. De orgelcommissie hoopt u op haar concerten te mogen begroeten!

De organisten en solisten die dit jaar hun medewerking verlenen zijn op:
22 juli Evert van de Veen
29 juli Sander van Marion
5 augustus Hugo van der Meij
12 augustus Jorrit Woudt
19 augustus André Knevel & Liselotte Rokyta