woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Lukas Evers winnaar Filmleraar van het Jaar 2022 in regio Oost

Foto: Juan Rooijakkers

Lukas Evers, docent Kunst aan het Veluws College Walterbosch in Apeldoorn, is na een spannende voorselectie en een uiteindelijke finale verkozen tot Filmleraar van het Jaar 2022 in de regio Oost. De genomineerden geven ofwel les in het basis-, dan wel het voortgezet onderwijs in Gelderland en Overijssel. Als regionale winnaar strijdt Lukas Evers tegen zeven andere regionale finalisten in de race voor de landelijke titel van Filmleraar van het Jaar 2022. De winnaar zal bekend gemaakt worden op woensdag 16 november tijdens het International Documentary

Filmfestival Amsterdam (IDFA).
De jury schreef over Lukas Evers: “Zijn filmlessen zijn ontzettend goed uitgewerkt en rijk aan informatie. Hij gaat gronding te werk in zijn opzet en biedt de leerlingen veel mogelijkheid om creatief te zijn. Zijn lessen filmeducatie zijn goed en knap van de grond af aan opgebouwd. Het aanbod is divers, maar het allerbelangrijkste is misschien nog wel: hij doet het met veel plezier en enthousiasme. Een bijzonder onderdeel vond de jury ook hoe hij scheikunde en filmeducatie samen laat gaan binnen het onderdeel chemische cinematografie.”

Film als basis
Steeds meer leraren zijn bezig met les geven aan de hand van film. Hiermee helpen ze leerlingen beeld beter te duiden en te begrijpen. Daarnaast verlevendigen ze het eigen curriculum, bijvoorbeeld door film in te zetten om complexe maatschappelijke vraagstukken als racisme beter te begrijpen, leerlingen te motiveren boeken te lezen na het zien van een boekverfilming, of bewoners van bejaardenhuizen te interviewen voor een korte film over de koude oorlog.

Profiel Filmleraar van het Jaar
De Filmleraar van het Jaar maakt lessen via film aantrekkelijk voor leerlingen en zet film bewust in, zodat leerlingen méér leren zien, en zich beter leren uitdrukken als ze zelf film maken. Het is iemand die leerlingen met film activeert en film inzet om aan lessen vorm te geven. De winnaar van de verkiezing is gedurende één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, mag een jaar lang gratis naar de film en met de klas naar een filmfestival of theater naar keuze. Ook neemt de winnaar plaats in de jury van de volgende verkiezing.

Over de organisatie
Filmleraar van het Jaar is een jaarlijks terugkerende verkiezing van Netwerk Filmeducatie en de zes regionale filmhubs, waaronder Filmhub Oost (Gelderland & Overijssel), naar idee van het Eye Filmmuseum en Nederlands Film Festival. Met dank aan: International Documentary Film Festival Amsterdam, Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters en Cineville. Filmhub Oost maakt zich sterk voor een structurele plek voor filmeducatie in het primair en voortgezet onderwijs in de provincies Gelderland en Overijssel. Filmhub Oost is verbinder, wegwijzer en aanjager voor het onderwijs en het culturele veld op het gebied van filmeducatie. We wijzen de weg naar kant-en-klaar lesaanbod, tools, of gaan met de school in gesprek om te komen tot een op maat gemaakt plan.