woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Lezing in CODA over digitale nalatenschap

Foto: CODA

Hoe zorg je ervoor dat na jouw overlijden ook je digitale nalatenschap goed wordt geregeld? Daarover gaat de presentatie die Brandon Kwey op woensdag 23 november van 15.00 tot 16.30 uur geeft in het auditorium van CODA.  

Als nabestaanden geen wachtwoord(en) hebben kunnen zij niet meer bij de computer, telefoon en online accounts van een overledene. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat een digitale nalatenschap goed is geregeld. Zodat de overledene bijvoorbeeld niet nog jaren doorleeft op Facebook, of nabestaanden niet meer bij foto’s en video’s kunnen. In de presentatie gebruikt Brandon Kwey voorbeelden uit de praktijk om zijn gehoor aan het denken te zetten. Waarom moet je een mobiel telefoonabonnement van een overleden dierbare níet direct opzeggen? Kun je met de vinger van een overledene een telefoon ontgrendelen? Wat blijft er online achter als iemand komt te overlijden? Hoe krijgen nabestaanden toegang tot een telefoon of laptop als zij het wachtwoord niet weten? En hoe voorkom je dat gegevens van een overledene worden gebruikt voor identiteitsfraude? Op deze en andere vragen geeft hij antwoord, aangevuld met praktische tips. Brandon Kwey behandelt het onderwerp met een afwisseling van ernst en humor.

Brandon Kwey werkt voor Digital Life Legacy, het kennis- en expertisecentrum voor digitale nalatenschap, online erfenis en dierbare data. Hij is winnaar van de Dutch Funeral Award 2022-2024, een vakprijs voor uitvaartprofessionals. Kwey heeft voor zijn masteropleiding New Media & Digital Culture aan de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar digitale nalatenschap. Zo onderzocht hij wie zeggenschap heeft over iemands data wanneer deze persoon overlijdt. Ook deed hij onderzoek naar de rol van technologiebedrijven in het verlenen van toegang tot data aan nabestaanden.

De toegang tot deze presentatie is gratis.