maandag, juli 22Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Laatste stukje Grift terug in binnenstad

Foto: Gemeente Apeldoorn

Gemeente Apeldoorn en Waterschap Vallei en Veluwe werken samen aan het herstel van de beken in Apeldoorn. Het laatste ontbrekende stukje van de Grift, tussen de Kanaalstraat en Beurtvaartstraat, wordt binnenkort aangelegd.

Komende week start de aannemer met voorbereidende werkzaamheden aan de Kanaalstraat en ook op het terrein tussen de Stationsstraat, Beekstraat en Kanaalstraat. Op dit terrein komt een nieuw parkje: een groene plek met ruimte voor water, natuur, spelen en ontspanning.

Positieve effecten
Vanaf 2007 hebben gemeente Apeldoorn en Waterschap Vallei en Veluwe de Grift al op diverse plekken in Apeldoorn opnieuw aangelegd. Dat heeft veel positieve effecten. Want water maakt de stad koeler en zorgt voor meer en sterkere natuur. De Grift zorgt ook voor opvang van regenwater en overtollig grondwater. Bovendien komt er meer ruimte voor recreatie en wordt het straatbeeld aantrekkelijker. Daarom willen gemeente en waterschap nu ook het laatste ontbrekende stukje Grift in de binnenstad terugbrengen.

Veluwse beek
De Grift is de hoofdbeek van het bekenstelsel op de Veluwse oostflank. Met de aanleg van dit laatste stukje Grift Binnenstad verbinden we het noordelijke en zuidelijke deel van deze beek bovengronds aan elkaar. Dat is belangrijk voor duurzaam waterbeheer en voor de natuur. Zeldzame diersoorten, zoals de beekprik, krijgen zo meer kansen.
Frans ter Maten, heemraad van waterschap Vallei en Veluwe: “De afgelopen droge zomers hebben ons laten zien hoe belangrijk de aanwezigheid van water is in onze directe leefomgeving. Door het bovengronds halen van de beek en de aanleg van een park met stromend water zorgen we ervoor dat hittestress wordt tegengegaan en wordt de binnenstad vergroend. Daarnaast is het een plek om te ontspannen, een plek die zorgt voor beleving en verkoeling, een plek voor ons allemaal. Dat is de kracht van grensontkennend samenwerken!”

Met je voeten in de beek
De Grift stroomt nu al vanuit het Amaliapark tot aan het kruispunt Kanaalstraat-Hoofdstraat. Het stuk vanaf de voormalige V&D tot aan fietsenstalling de Serre komt daar binnenkort bij. Vanaf daar  stroomt het water straks de hoek om, via de Grifthof naar de Beurtvaartstraat.
De nieuw aan te leggen Grifthof is nu nog grotendeels parkeerterrein. Dit wordt een openbaar parkje met een wateropvang waar je langs kunt wandelen. Er is ruimte om met je voeten in de beek te zitten. Een deel blijft privé parkeren. Langs de beek komt een nieuw pad dat aansluit op de Stationsstraat en een pad dat met een brug aansluit op de Beekstraat

Project van regionaal belang
Omdat er in de Grift Binnenstad veel doelen tegelijk worden gerealiseerd is het ook een belangrijk regionaal samenwerkingsproject. Naast Waterschap en Vallei en Veluwe en gemeente Apeldoorn draagt ook de provincie Gelderland financieel bij, onder voorwaarde dat het project nog dit jaar wordt uitgevoerd. En dat betekent “Nu starten om op tijd klaar te zijn.” aldus wethouder Maarten van Vierssen. “We zijn blij dat we samen met de provincie en het waterschap deze laatste schakel in de Griftbeek nu kunnen realiseren. Dat gaat Apeldoorn veel groens en moois opleveren.”

Meer informatie
De aannemer start de komende week met voorbereidende werkzaamheden. Uitvoering gebeurt in fasen en zal naar verwachting in het najaar klaar zijn. Omwonenden en ondernemers ontvangen een persoonlijke brief met informatie over het project. In maart volgt ook een inloopbijeenkomst. Lees meer op www.apeldoorn.nl/grift-binnenstad