maandag, december 4Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Kom Hemelvaartsdag op stoom!

VSM
Foto: VSM

Elk jaar op Hemelvaartsdag laten stoomtreinen van zich horen. Ook dit jaar galmen op 30 mei de stoomfluiten weer over de Veluwe. Bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) worden die dag meerdere stoomlocomotieven opgestookt. Tussen Apeldoorn en Beekbergen én tussen Beekbergen en Loenen genieten de reizigers in historische rijtuigen van het afwisselende Veluwse landschap. De in stijl geklede conducteurs komen de kaartjes knippen en voor de dauwtrappers gaan fietsen gratis met de trein mee, in een speciale fietsenwagon.

Zien, snuiven en beleven
In Beekbergen gonst het de hele dag van de bedrijvigheid. Daar is het grote stoomdepot met de imposante draaischijf, waar die dag van alles te beleven en te ontdekken is voor de bezoekers.

Van dichtbij is te zien hoe de grote, statige stoomlocomotieven worden gesmeerd of van water worden voorzien. De kolen worden geladen met een ouderwetse hijskraan en er rangeren regelmatig locomotieven.

Ronkende oude diesels
Jong en oud vergaapt zich in het depot in Beekbergen aan de locomotieven die er staan opgesteld. Naast de vele stoomlocomotieven is de VSM ook trots op haar grote collectie historische Nederlandse diesellocomotieven. Heel bijzonder daarbij is een Amerikaanse dieselloc, die in de 50er jaren meehielp bij de wederopbouw van Nederland. Van dit type werd vorig jaar nog een exemplaar vanuit Amerika teruggehaald naar Nederland.

Veel oude NS-diesellocomotieven zijn door de vrijwilligers van de VSM weer rijvaardig gemaakt en op Hemelvaartsdag zullen enkele van deze ‘trekpaarden’ uit de vorige eeuw een goederentrein vervoeren.

Naast het restauratierijtuig in de treinen, staat het VSM personeel óók in Beekbergen klaar om bezoekers van een hapje en een drankje te voorzien in de stationsrestauratie of op het vernieuwde terras met uitzicht op de treinen en de bedrijvigheid in het stoomdepot.

Vanaf 10:15 uur vertrekt er ieder uur een stoomtrein vanaf station Apeldoorn.  De prijs voor een dagkaart voor alle reizigerstreinen is € 10,- voor volwassenen en €7,50 voor kinderen tussen 4 t/m 11 jaar.

Nog meer VSM-rijdagen
In de maanden mei en juni rijdt de VSM-stoomtrein elke zondag en ook op 31 mei, de vrijdag na Hemelvaartsdag.  Op déze dagen geldt de groene dienstregeling, die te vinden is op de VSM-website www.stoomtrein.org