dinsdag, april 23Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Kim Wilde op 15 november voor concert naar Orpheus

Foto: Gigant

Op 15 november komt de Britse new wave zangeres Kim Wilde naar de Rabobankzaal in Orpheus. Dit concert is een samenwerking tussen de Apeldoornse schouwburg en GIGANT. De deuren van de zaal openen om 19:30 en het programma start om 20:30 met voorprogramma PYN. Tickets kosten €39 en zijn te koop via www.orpheus.nl, www.gigant.nl en aan de kassa van GIGANT.

Wie kent ze niet; de heerlijke new wave hits waarmee Kim Wilde in de eighties de Europese hitparades bestormde? Haar debuut ‘Kids in America’ werd in 1981 direct een internationaal succes, gevolgd door topsongs als ‘Cambodia’, ‘View From A Bridge’ en ‘Never Trust A Stranger’. Niet minder dan dertig miljoen albums en singles heeft ze inmiddels verkocht en ruim dertig jaar na haar debuut kent haar carrière een tweede jeugd.

Kim Wilde doet haar naam eer aan. Haar songs zijn soms een tikkeltje ruig, maar tegelijk gevoelig door de aanstekelijk melancholieke klank van haar stem. Rock met een twist, die begin jaren ’80 de titel new wave mee kreeg. Een stijl die goed in de smaak viel van het internationale poppubliek. In 1983 werd ze bij de Engelse BPI Awards uitgeroepen tot beste Engelse zangeres.

In de jaren ’90 laste ze een muzikale sabbatical in en vulde ze haar tijd met het moederschap en tuinieren. Maar Kim kwam terug, en hoe. In 2003 scoorde zij samen met de Duitse zangeres Nena de adembenemende tweetalige hit ‘Anyplace, Anywhere, Anytime’. Hiermee stond ze vijf weken op nummer 1 in de Nederlandse hitparade. Dat succes markeerde haar comeback op het podium en in de studio. Met ‘You came’ scoorde ze in 2006 weer een hit en er volgden nog diverse nieuwe albums, waaronder de nieuwe plaat ‘Here Come The Aliens’ die begin dit jaar uitkwam.

Voorprogramma: PYN

Na het maken van twee EP’s is de Friese zangeres PYN druk bezig met het schrijven van haar debuutplaat. Eerder al hoorden we haar invloeden vanuit de pop en de elektronische muziek en deze twee werelden gaat ze samenbrengen op haar eerste album. Het minimalisme vanuit haar jeugd op het platteland komt terug in de dromerige zanglijnen en sounds in combinatie met stoere grooves die spiegelen aan haar nu avontuurlijke stadsleven. PYN haar muziek is te omschrijven als pop/disco van nu met een goed verhaal.