vrijdag, april 19Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Inzet innovatief systeem verbetert verkeersveiligheid bij ingang Centraal Beheer

Foto: Centraal Beheer

Centraal Beheer en gemeente Apeldoorn willen de verkeersveiligheid voor fietsers en automobilisten verbeteren ter hoogte van de inrit van het kantoor van Centraal Beheer aan de Laan van Malkenschoten. Daartoe is gezamenlijk het initiatief genomen om Bikescout aan te leggen, een ingenieus systeem van bouwbedrijf Heijmans, dat met led-licht in het wegdek waarschuwt voor naderende fietsers.

De in- en uitrit op de Laan van Malkenschoten is behoorlijk druk en vrij onoverzichtelijk. Veel fietsers, automobilisten en voetgangers maken daar gebruik van. Er zijn verschillende rijrichtingen die samen komen. Bestuurders geven aan soms het gevoel te hebben dat je ogen in je achterhoofd moet hebben. Daarom nemen Centraal Beheer en de gemeente nu een tweetal maatregelen op die locatie.

We installeren Bikescout aan weerszijden van het fietspad bij de in- en uitrit. Tegelijkertijd passen we ons eigen fietspad aan richting de fietsenstalling. Zo wordt het hele kruispunt veiliger voor voetgangers en (brom)fietsers.

Wat is Bikescout?
Bikescout is een ingenieus systeem dat fietsers, voetgangers, brommers, scooters en e-bikes  detecteert op snelheid en positie, waardoor knipperlichten in het wegdek automobilisten op het juiste moment waarschuwen en extra alert maken. Uit onderzoek blijkt dat dit daadwerkelijk leidt tot minder ongevallen. Ook geven de weggebruikers aan dat hun gevoel van veiligheid is verbeterd. Dit is de ervaring die is opgedaan op andere plekken in het land waar Bikescout al is ingezet, zoals in Veenendaal en Eindhoven. Dit is de eerste locatie in Apeldoorn waar dit systeem in werking treedt.

Effect onderzoeken
Albert Spijkman, directievoorzitter Centraal Beheer: “Wij hebben met de gemeente natuurlijk een gedeeld belang; het zo veilig mogelijk maken van deze locatie, voor zowel onze eigen medewerkers als al het overige passerende verkeer. Daarom zetten we nu samen Bikescout in aan de Laan van Malkenschoten. We onderzoeken gedurende een jaar ook gezamenlijk wat het effect is van de veranderingen die we ter plekke realiseren.”

Wethouder mobiliteit Wim Willems: “Wij vinden dit project een fantastisch voorbeeld van een publiek/private samenwerking die het mogelijk maakt om een innovatieve oplossing te realiseren. Een oplossing waar Centraal Beheer medewerkers en onze inwoners hopelijk veel profijt van gaan hebben.”