woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Insecten, van harte welkom in Wenum Wiesel !

Foto: WWNNA

Met hulp van een aantal enthousiaste vrijwilligers uit het dorp zijn in het afgelopen najaar op twee locaties in Wenum en Wiesel insectenhotels gebouwd.

Op woensdag 15 maart zal wethouder Henk van den Berge samen met leerlingen van de Prinses Beatrixschool het insectenhotel in het hooiland bij de Wenumse Watermolen onthullen. De wethouder krijgt het verzoek het laatste gaatje in een boomschijf te boren.

De werkgroep Natuur en Landschap van de Dorpsraad nam het initiatief voor de bouw van beide insectenhotels naar aanleiding van verontrustende berichten in de pers dat de insecten populatie met 70% was afgenomen. Dat gaat ons in Wenum Wiesel niet gebeuren, dacht de werkgroep.

Het uitgangspunt is om diverse wilde bijensoorten, hommels en vlinders een schuil- , broed- en overwinteringsplaats te bieden. Al snel werd duidelijk dat kant en klare insectenhotels, te koop in winkels en op internet, niet aan alle wensen konden voldoen.

Een mooi voorbeeld dat wel aan alle eisen voldoet is gevonden. Na een optelsom van de kosten voor de benodigde bouwmaterialen werd duidelijk dat er naar medefinanciers moest worden gezocht. De bouwplannen zijn voorgelegd aan de gemeente Apeldoorn en aan de Dorpsraad WW, beiden reageerden enthousiast en steunden de bouwplannen met een financiële bijdrage.

Vanzelfsprekend moesten de bouwlocaties voldoen aan een aantal voorwaarden. Belangrijk is dat de voorzijde op het zuiden staat en in de directe omgeving ook voedsel voor de insecten beschikbaar is. Beide hotels staan nu in een omgeving met een bloemrijk hooiland en een grote verscheidenheid aan bomen en struiken. Leefgebied en voedsel zijn in orde.

Belangrijk is ook dat de insectenhotels zichtbaar zijn voor geïnteresseerd publiek, beiden staan ze langs het Kopermolenpad en dat biedt de mogelijkheid om wandelaars te informeren over de bewoners van een insectenhotel. We klopten aan bij de KNNV, vereniging voor veldbiologie, en zij waren direct enthousiast en bereid om een aantal informatiepanelen te financieren.

We vinden het ook belangrijk dat de jeugd belangstelling heeft voor de natuur, fijn dat een aantal schoolkinderen van de Prinses Beatrixschool hun mooiste insecten tekeningen bij deze gelegenheid gaan ophangen in het insectenhotel.