donderdag, december 7Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Huub Thomas vertelt in CODA over Henk Wegerif

Foto: Eigen werk

De Apeldoornse familie Wegerif drukte zo’n honderd jaar geleden een stevige stempel op de uitstraling en identiteit van Apeldoorn. Als voortrekker van de van oorsprong Engelse kunststroming Arts & Crafts heeft de familie Wegerif tal van woonhuizen, winkelpanden en bedrijfsruimten in Apeldoorn ontworpen en gebouwd. De Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM) en CODA nodigen u van harte uit om maandag 5 november de lezing Apeldoorn, en verder – A.H. Wegerif na 1925 van architectuurhistoricus Huub Thomas bij te wonen. Van 30 oktober tot en met 8 november is een presentatie over Henk Wegerif te bekijken in CODA Museum.

De lezing van Huub Thomas gaat in op het leven en werk van Henk Wegerif. Henk Wegerif was de zoon van een Apeldoornse aannemer en de neef van Chris Wegerif. Hij werkte korte tijd bij het aannemersbedrijf van zijn vader maar hij vond een dure opleiding tot architect niet noodzakelijk voor zijn zoon. Toch wilde Henk meer dan alleen de ontwerpen van een ander uitvoeren. Op 21-jarige leeftijd startte hij daarom met zijn eigen bureau, dat al snel groeide in omvang en reputatie. In de tijd dat Henk Wegerif in Apeldoorn woonde en werkte, bouwde hij onder andere woonhuizen, villa’s, het Leesmuseum en arbeiderswoningen in de Metaalbuurt. Zijn eerste ontwerp was het huis De Klaproos aan de Burglaan 47. In 1925 verruilde hij Apeldoorn voor Wassenaar.

Tijdens de lezing in CODA wordt beeldmateriaal getoond dat nog niet eerder in Apeldoorn te zien is geweest. Ook wordt ingegaan op filmproducties waar Wegerif als filmarchitect bij betrokken was. Het boek Architectuur als beschavingsideaal – Het bezield modernisme van A.H. Wegerif van Huub Thomas is verkrijgbaar en kan, indien gewenst, door de auteur gesigneerd worden.

Huub Thomas
Dr. Ir. Huub Thomas is architectuurhistoricus en houdt zich als architect voornamelijk bezig met de transformatie van gebouwen. Geboren en getogen in Apeldoorn is hij van jongs

af aan geboeid door het werk van de architect Henk Wegerif. Deze fascinatie resulteerde in december 2014 in zijn promotie en proefschrift Architectuur als beschavingsideaal – Het bezield modernisme van A.H. Wegerif dat ook in boekvorm is verschenen.

Stichting Apeldoornse Monumenten
De Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM) is organisator van deze lezing en de presentatie in CODA. De SAM waakt over cultuurhistorische gebouwen en monumenten, promoot monumenten als kostbaar bezit van en in Apeldoorn en werkt mee aan herstel van het aanzien van de stad door verwerving en restauratie van historische panden. Met museum, archief en bibliotheek is CODA de uitgelezen plek voor deze lezing en presentatie van Huub Thomas.

Praktisch
Toegang tot de lezing bedraag € 5,-. SAM donateurs profiteren van gratis toegang. Aanmelding kan door te bellen met 055 360 0677 of te mailen naar info@apeldoornsemonumenten.nl.