zondag, april 28Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Historisch Café over Nationale Archeologiedagen en Dag van de Architectuur

Foto: CODA Archief

Het Historisch Café van vrijdag 2 juni begint om 17.30 uur in CODA Café aan de Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. Toegang is gratis. Het Historisch Café staat deze keer in het teken van archeologie en architectuur. Guido Spanjaard en Masja Parlevliet van de gemeente Apeldoorn spreken over het archeologisch jaar 2022 en de archeologie van de watermolen. Henriëtte Sanders vertelt over de groei van Apeldoorn in de periode van 1970 tot 1990. Na afloop wordt de documentaire The Proof of the Pudding over Herman Hertzberger vertoond.

Het archeologisch jaar 2022 door Guido Spanjaard
In 2022 zijn geen opgravingen verricht, maar hebben wel 74 andere archeologische onderzoeken plaatsgevonden. Zo zijn grondwerkzaamheden bij de renovatie van twee monumentale panden op Groot Schuylenburg (het vroegere Apeldoornschs Bosch) archeologisch begeleid. Guido vertelt over de meest bijzondere ontdekkingen van het afgelopen jaar. Zo kwamen er sporen en vondsten tevoorschijn bij de uitbreiding van de Albert Heijn aan de Schapendoesweg. Tijdens het Historisch Café van juni komt traditiegetrouw het archeologisch jaaroverzicht uit. Aanwezigen kunnen het jaaroverzicht 2022 na afloop gratis meenemen.

De archeologie van watermolens door Masja Parlevliet
Op zondag 18 juni, in het weekend van de Nationale Archeologiedagen, staat in Apeldoorn de archeologie van de watermolen centraal. Dit omdat de afgelopen jaren gewerkt is aan een goede inventarisatie van Apeldoornse watermolens en er twee watermolen-opgravingen zijn geweest. Het ene onderzoek richtte zich op de watermolenresten van de Oude Oliphant in Ugchelen. Het andere onderzoek richtte zich op de bedrijvigheid op de Vlijtsemolen aan de Vlijtseweg. Masja deelt de resultaten van beide onderzoeken.

De groei van Apeldoorn door Henriëtte Sanders
Momenteel onderzoekt de gemeente het jonge erfgoed van Apeldoorn (1970-1990). Het waren de jaren waarin Apeldoorn, als overloopstad voor de Randstad, mocht groeien met 75.000 extra inwoners en de balans moest zien te vinden tussen dorpse charme en stedelijkheid. De Maten werd gebouwd: één van de grootste bloemkoolwijken van Nederland. Tegelijkertijd werd ook de binnenstad onder handen genomen. Het schetsplan Centrum en City uit de zestiger jaren had een enorme kaalslag veroorzaakt. Ruim een decennium later zouden forse invulprojecten, die het hedendaagse beeld domineren, van het centrum weer een herbergzame stad maken. Hoe heeft de stad zich in deze periode ontwikkeld? En wat zien we daar nu nog van terug?

Nieuws en column
Ook is er weer het bekende ‘nieuwsblok’, waarin aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen. Vervolgens geeft directeur-bestuurder Carin Reinders van CODA In haar vaste gesproken column haar kijk op de documentaire The proof of the pudding over Herman Hertzberger.

The Proof of the Pudding
Slaagt wereldberoemd architect Hertzberger erin zijn meest iconische gebouw te redden?

Herman Hertzberger is dan wel negentig, zijn carrière is nog niet voorbij. Dat bewijst hij wanneer hij zich opwerpt als redder van het voormalige ‘Centraal Beheer’- kantoor in Apeldoorn: een gebouw dat hij zelf ontworpen heeft en wil ombouwen tot woningen. Maar de hedendaagse stadsontwikkelaars zijn het daar niet mee eens. Een fascinerend portret van een visionaire kunstenaar en een humoristisch en bescheiden mens.