donderdag, december 7Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Gorillababy in Apenheul op komst: zilverrug Bao Bao zorgt voor zijn eerste nakomeling!

Bao Bao (Foto: Apenheul)

Het is heel belangrijk voor een gorillagroep dat er jongen worden geboren. Een geboorte bevordert het welzijn van de gorillagroep: de jongen zorgen voor dynamiek en jonge gorillavrouwtjes kunnen het moederschap zo afkijken. Omdat Bao Bao lang alleen heeft geleefd moest hij wennen aan het leven met zes vrouwen. Apenheul heeft Bao Bao de tijd gegeven om in zijn rol als fokman en zilverrug te groeien. Het duurde dan ook even voordat de eerste paringen werden waargenomen.

Ondanks het feit dat de gorilla vrouwen duidelijk aangaven wat ze wilden, hapte Bao Bao nog niet direct toe. De gorillaverzorgers wisten dat dit soms wat tijd nodig heeft en ze kregen gelijk. Gorillavrouwtje Gyasi (18 jaar oud) is zwanger. Zij heeft al een dochter, Tayari, op de wereld gezet. Tayari is in november 2019 naar Taipei Zoo verhuisd. Leuk detail: Tayari staat op het punt om te bevallen van haar eerste jong.

Het gaat goed met Gyasi ondanks een aantal zwangerschapskwaaltjes aan het begin van de zwangerschap. Eén daarvan werd gelijk herkend door Daniëlle, gorillaverzorgster én zelf ook zwanger. Daniëlle vertelt: “Ik had in het begin van mijn zwangerschap weinig eetlust in de ochtend, ik herkende dit bij Gyasi. Ze at ‘s ochtends bijna niets.” De dierverzorgers van Apenheul weten niet precies hoeveel weken Gyasi zwanger is. Er worden bij gorilla’s geen echo’s gemaakt. Ook bolt de buik van gorillavrouwtjes niet erg op. Gorilla’s hebben van nature al een bolle buik, omdat ze een langer darmstelsel hebben dan mensen. Het is dus gissen naar een datum waarop Gyasi zal bevallen. Als Daniëlle toch moet gokken zegt ze: “Ik denk dat het jong eind januari/begin februari wordt geboren. Dat zou leuk zijn, want rond die tijd ben ik zelf ook uitgerekend.”

In 2021 viert Apenheul haar 50-jarig bestaan en worden er diverse activiteiten georganiseerd om dit jubileum te vieren. Het is heel speciaal dat Apenheul in het feestelijke jaar deze bijzondere geboorte kan vieren.