zondag, juni 16Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Gemeente begint met preventieve bestrijding eikenprocessierups

Foto: Pixabay

De gemeente Apeldoorn start deze week met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Om overlast voor mensen en dieren zoveel mogelijk te voorkomen haalt de gemeente niet alleen nesten weg in de zomer, maar starten we nu al met het preventief bespuiten van eikenbomen.

Preventieve bestrijding is nodig vanwege de verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid. We zetten steeds meer in op ecologie en natuurlijke bestrijding, maar dit is niet genoeg om de zomerse plaag tegen te gaan. Daarom gebruikt de gemeente ook het biologische middel Xentari. Dit middel wordt met een spuit in de bomen gespoten. Zo wordt voorkomen dat eikenprocessierupsen zich verder ontwikkelen. De exacte locaties zijn te vinden via een kaart op deze website.

Minder bomen preventief bespoten

De locaties voor preventieve bestrijding zijn onderzocht. De prioriteit ligt bij plekken waar veel mensen komen, zoals drukke fiets -en wandelpaden en schoolpleinen. Daarnaast worden de locaties meegenomen waar voorgaande jaren veel overlast van eikenprocessierupsen was. In totaal gaat het dan om 1850 bomen waarbij rekening wordt gehouden met beschermde soorten die in de bomen voor kunnen komen.

Ecologische balans
Een goede ecologische balans is een manier om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan te trekken. Tegelijkertijd is dit belangrijk om schade door droogte te beperken en ecologische waarden te vergroten. Door bijvoorbeeld afwisselende boomsoorten, minder maaien en een mulchlaag rondom bomen, vergroten we schuilmogelijkheden voor fauna en nectar. Ook zijn er volop botanische bloembollen aangeplant nabij bomen: maar liefst 4300 m2 verspreid door Apeldoorn. Dat geeft een kleurrijke uitstraling en helpt bovendien bij het bestrijden van de eikenprocessierups.